Sneltest voor cliënten en zorgmedewerkers Zonhove op eigen terrein
Sneltest voor cliënten en zorgmedewerkers Zonhove op eigen terrein Foto: Wil Feijen

Sneltest voor cliënten en zorgmedewerkers Zonhove op eigen terrein

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Zorginstelling SWZ, gehandicaptenzorginstelling in Oost-Brabant, gaat vanaf donderdag 9 december in eigen beheer een snelle betrouwbare Covid-19 test uitvoeren. Hiervan gaan zowel de cliënten als medewerkers op Zonhove in Son en Breugel veel profijt ondervinden. Het apparaat dat in deze pilot ingezet gaat worden, geeft binnen 15 minuten een door de GGD erkende testuitslag. SWZ is op deze manier niet langer afhankelijk van externe organisaties voor een PCR test met de daarbij behorende wachttijd.

Deze pilot gaat SWZ enorm helpen. De cliënten hoeven door deze snelle manier van testen niet in quarantaine in afwachting van een uitslag. Zorgmedewerkers kunnen, als ze negatief testen, direct aan de slag. Hierdoor komt de zorgcontinuïteit, door de uitval van medewerkers die in afwachting zijn van de testuitslag bij een externe instantie, niet in gevaar. Dit heeft zowel voor de collega’s als voor de cliënten op Zonhove veel voordelen.

Voordelen
Het comfort voor de cliënten in vergelijking met de PCR-testen, de organisatorische hobbels en het kostenplaatje rondom de inzet van zorgpersoneel wordt gedurende de pilot gemonitord. Die resultaten worden gedeeld met vakgenoten en collega zorginstellingen. SWZ wil een inspiratiebron zijn voor andere zorginstellingen om buiten de gebaande paden Covid-19 testen te realiseren voor zowel cliënten als medewerkers.

Voordeel voor zorg cliënt
‘Client in quarantaine’; het klinkt zo makkelijk, maar dat is het in werkelijk voor cliënten met een meervoudige beperking zeer zeker niet. Zij begrijpen niet waarom zij in afwachting van het resultaat van een PCR-test alleen op hun kamer moeten blijven. De laatste tijd wel meer dan een hele dag. Ook voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel is het zeer onwenselijk om zo lang in eenzaamheid in het eigen appartement te moeten verblijven.

Verbetering zorgcontinuïteit
De laatste maanden komt het met grote regelmaat voor dat zorgmedewerkers door de lange wachttijden voor een PCR-test twee dagen niet ingeroosterd kan worden. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om alle diensten in te kunnen plannen. Met de pilot om met een sneltestapparaat te testen, hoopt de directie dat deze problemen verleden tijd zijn.