Sint Genovevakerk bedekt onder een laagje sneeuw
Sint Genovevakerk bedekt onder een laagje sneeuw Foto: ©Rinus Hoogwerf

Kerstavondviering met EénvanZin op SonenBreugel-TV

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Naast alle minder leuke maatregelen en opgelegde beperkingen zorgt COVID-19 af en toe ook voor een opmerkelijk initiatief. Zangvereniging EénvanZin zou zaterdag 18 december een kerstconcert verzorgen in het Vestzaktheater, maar gezien de huidige coronaregels moest dat optreden helaas worden afgelast.

En op 24 december zou het koor medewerking verlenen aan de ‘Ceremony of Nine Lessons and Carols’, de kerstavondviering in de Sint-Genovevakerk. Maar de Nederlandse bisschoppen hebben besloten zich aan de regels te houden en geen publieke vieringen na 17.00 uur door te laten gaan, ook niet met Kerst.

Na intensief overleg van het bestuur van EénvanZin met vertegenwoordigers van de parochie en van Son en Breugel-TV, is afgesproken dat er zaterdag 18 december een opname kon worden gemaakt van de ‘Nine Lessons and Carols’ in de Sint-Genovevakerk. Deze opname is voor iedereen te zien vanaf kerstavond via www.sonenbreugeltv.nl.

‘Nine Lessons and Carols’, als alternatief voor een eucharistieviering, is een Engelse traditie die dateert uit het einde van de 19e eeuw en bestaat negen lezingen, afgewisseld met kerstliederen. De ceremonie vindt meestal plaats op of rond kerstavond. Wereldberoemd is de jaarlijkse viering in King’s College, Cambridge, die in Engeland op radio en TV wordt uitgezonden. In Cambridge begint het koor altijd met de hymne ‘Once in Royal David’s City’ en eindigt het met ‘Hark! The Herald Angels Sing’. En dat doet EénvanZin ook in Son en Breugel! Op deze manier hoopt EénvanZin er in samenwerking met de parochie en met Son en Breugel-TV aan mee te werken om het kerstgevoel in de huiskamers te brengen en zo een steentje bij te dragen aan de gemeenschap van Son en Breugel.