Annemarie bij de kerstboom tijdens een van de vele wandelingen
Annemarie bij de kerstboom tijdens een van de vele wandelingen Foto: ©familie Swinkels

Kerstverhaal 2: Een bijzondere band met...

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Ze zijn begonnen met korte wandelingen, maar de afgelopen jaren hebben Jan (67) en Annemarie (63) Swinkels het aantal kilometers aardig uitgebouwd; voor een wandeling van 40 km draaien ze hun hand niet meer om. Zelfs hond Cas, inmiddels 11,5 jaar oud, wandelt nog vlot 40 km mee, en ook hond Max die bijna 2 jaar is, is bij hen in ‘opleiding’ om lange afstanden te wandelen.

Redacteur: Emmy Grit

Eén keer in de maand trekken Jan en Annemarie er sowieso op uit; de wandelschoenen gaan aan en ze gaan op pad. “We wandelen inmiddels al een jaar of vijftien, en de laatste jaren zijn de afstanden langer geworden. We zijn begonnen met 10 km, en nu lopen we gemiddeld zo’n 40 km”, vertelt Annemarie. Ze doen dit vaak samen met wandelvereniging OLAT, die dagtochten op zondag uitzet in diverse afstanden. Doordat de tochten vaak georganiseerd zijn, moeten de wandelaars vroeg beginnen met het wandelen van een lange afstand. “Soms sta je dus om 8 uur ’s morgens, of zelfs nog eerder, ergens midden op de hei in de nevel met de opkomende zon. Dat is heel erg indrukwekkend om mee te maken”, vertellen de wandelaars enthousiast.

Knooppuntwandelingen
Maar ze kijken ook op internet bij andere wandelsportverenigingen in de buurt, zoals bijvoorbeeld Voetje voor Voetje uit Valkenswaard, die in de coronaperiode wandelingen toestuurt met knooppunten. “Je wandelt dan van nummer naar nummer en de afstanden kun je zelf bepalen”, aldus Annemarie.

Extreem weer
Op de dag die Jan en Annemarie plannen om te wandelen, lopen ze ook, ongeacht de weersomstandigheden. “Door de jaren heen hebben we extreme hitte gehad, maar ook regen, storm, wind en vorst. We hebben ooit wel eens 40 km gelopen waarbij we niet warm konden worden. Het vroor toen in combinatie met harde wind. Dat was afzien, maar we hebben ons er niet door laten tegenhouden”, aldus Jan.

Veel gezien
Inmiddels hebben ze al wandelend veel van de regio, van Nederland en van het buitenland gezien. Jan: “We hebben een caravan, dus we gaan vaak op pad; vaak blijven we in Nederland en af en toe gaan we de grens over.” Hond Cas wandelt de laatste weken niet meer alleen mee; hond Max is nu zeven weken bij Jan en Annemarie en gaat ook mee. “Het komt regelmatig voor dat we het ‘ommetje’ met de honden iets groter maken. Dan lopen we bijvoorbeeld een afstand van 35 kilometer, naar een hotel in de buurt, waar honden ook welkom zijn. Daar blijven we twee nachten slapen en wandelen dan weer terug”, lacht Annemarie.

Indruk
Wat veel indruk heeft gemaakt dit jaar is dat zij een week voor de watersnoodramp in Limburg nog door Gulpen langs de Geul hebben gelopen. “Een tocht van 27 km langs een kalm kabbelend watertje, wat dus een week later een vernietigende stroom was geworden”, blikt ze terug op die wandeling.

Dinsdagavond
Behalve dat Annemarie veel buiten Son en Breugel wandelt, wandelt ze ook wekelijks met een groepje andere dorpsgenoten op dinsdagavond in Son en Breugel. Ze is één van de initiatiefnemers van ‘een uurtje wandelen’. “In het begin liepen alleen buurtgenoten mee, maar dat is niet meer zo, nu kan iedereen mee die graag wil wandelen. “Elke dinsdag is er een wandeling met een groepje variërend van vier tot tien personen. Iedereen is welkom, maar we vragen wel van de wandelaars dat ze een goede conditie hebben, want er wordt een uur stevig doorgewandeld”, lacht ze. In de winter lopen ze door het dorp en in de zomer door het buitengebied. Wil je meewandelen op dinsdag? Er wordt klokslag 19.00 uur vertrokken vanaf het kruisbeeld in de Kanaalstraat.

Kerst
Ook de komende kerstdagen staat een wandeling gepland. “Heerlijk om er even tussenuit te zijn en in de buitenlucht bezig te zijn. Het aantal kilometers dat we tijdens een van de kerstdagen gaan lopen, weten we nog niet, maar het zal vast wel weer een mooie wandeling worden”, aldus Annemarie.