Judith Curfs
Judith Curfs Foto: Wil Feijen

Kerstverhaal 3: Een bijzondere band met...

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Wat doe je als je een maatje mist? Juist, een oproep plaatsen in de lokale krant. Dat is precies wat Zonhove zo’n 5,5 jaar geleden voor Hans (echte naam is bij de redactie bekend) deed. Bij pure toeval sloeg Judith Curfs datzelfde krantje open en reageerde meteen. Sindsdien bloeide een vriendschap op die niemand zag aankomen. Je kunt wel spreken van een hele bijzondere band tussen Judith en Hans.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Hans was nog maar 11 toen de oproep werd geplaatst. Echt het moment dat je als klein jongetje in de puberteit komt en mensen om je heen hard nodig hebt. Zeker als je een beperking hebt. Toen ze de oproep las, voelde bezige bij Judith zich meteen aangesproken. ‘Iemand die van wandelen en muziek houdt’ stond in de advertentie. Laat dat nou twee passies zijn van Judith.

Liefde op het eerste gezicht
Na wat dieper in te gaan op de oproep werd de eerste ontmoeting gepland. Judith: “Hoewel ik niet zo geloof in ‘liefde op het eerste gezicht’ was daar in dit geval zeker sprake van. Het maakt voor Hans niet uit of je haren gekamd zijn, of je mooie kleren aan hebt, een mooi huis hebt, veel geld verdient. Als je aandacht voor hem hebt, dan is hij gelukkig.” Ondanks de volle agenda van de van beroep verpleegkundige, is de zaterdag gereserveerd voor Hans. “Ik werk zelf onregelmatig en mijn kinderen voetballen op zaterdag dus is het soms een bezoekje tussen de bedrijven door,” aldus Judith.

Inspiratiebron
Voordat zij Hans leerde kennen kon Judith alleen nog maar dromen van een baan in de zorg. “Hans is mijn grootste inspiratiebron geweest om mijn kinderdroom waar te maken. Na mijn kennismaking met hem durfde ik het aan om afscheid te nemen van mijn vaste baan en de opleiding tot HBO-verpleegkundige te gaan volgen”, gaat ze verder. Ondertussen werkt ze al ruim drie jaar in een verpleeghuis.

Roet in het eten
Jammer genoeg is het verhaal niet alleen positief. Tijdens de ergste momenten van de coronacrisis moesten de twee elkaar veel missen. Video’s werden gestuurd om elkaars gezichten even te kunnen zien, maar dat kan niet op tegen het samen een ijsje of kibbeling gaan eten terwijl er luidkeels wordt meegezongen met de leukste liedjes. Judith: “Ik vind het heel spannend en ben bang om Hans of de andere kinderen te besmetten. De bezoekfrequentie is daarom het afgelopen jaar erg laag geweest. Soms maak ik een filmpje waarop ik een liedje zing of piano of klarinet speel.”

Extra familielid
Voor de welbekende crisis mocht Hans zelf de piano in Judiths huis bespelen. Met een grote glimlach sloeg hij er dan op los. Samen gingen ze langs bij de optredens van de opleidingsharmonie of het samenspeelorkest waar de kinderen van Judith deel van uit maken. “Als Hans soms meegaat naar een concert van de opleidingsharmonie, dan vinden ze dat echt heel leuk en zijn ze trots. Mijn kinderen vinden het prima dat Hans ‘een soort van’ bij ons gezin hoort”, zegt ze trots.

Liefdevolle kerst
Met de ouders van Hans is goed contact. Af en toe drinken zij en Judith een bakje koffie of stuurt ze foto’s van haar en Hans naar hen. Kerst vieren ze dit jaar helaas niet samen. “Zelf moet ik werken, dus Hans gaat wederom een filmpje krijgen,” laat Judith bedroefd weten. Gelukkig hebben de twee zoveel liefde voor elkaar dat ze deze momenten uit elkaar zullen overleven. Beiden kunnen niet wachten tot ze elkaar weer kunnen omhelzen en samen, tijdens het overgooien van de bal, liedjes kunnen zingen die de hele groep op Zonhove nog lang zal horen.