Een voorbeeld van tiny houses (archieffoto)
Een voorbeeld van tiny houses (archieffoto) Foto: ©Luck Dankers / Go Tiny Live Free

Lezerspodium: Inspraak of ‘to-do-lijstje’ afvinken

Algemeen

Son en Breugel - Men heeft hier de mond vol, onder invloed onder andere de toeslagenaffaire, over een nieuwe bestuurscultuur. Tot nu toe is daar absoluut niets van te merken qua werkwijze en resultaten, daarvan getuigen de vele ingezonden brieven over het bosdrama en nu het ‘Tiny Houses’-project.

Het bosdrama is voor een groot deel het gevolg van een slapende gemeenteraad inclusief de VVD die nu een beetje mooi weer wil spelen met zijn ‘pas op de plaats’ na eerst ingestemd te hebben met het in zee gaan met de Bosgroep Zuid. Ook die partij heeft tonnen boter op zijn hoofd.

Ik denk dat het vrij eenvoudig is: eenmaal een contract getekend dienen partijen zich daar aan te houden of kunnen anders boete of schadevergoedingsclaim tegemoet zien. Waarom vraagt niemand daar tot nu toe naar? Is daar een contract, wie heeft wat, waar, wanneer getekend, voorwaarden, al dan niet met instemming van de raad?

Het bosonderhoud is werkelijk een schandaal, zelden een dergelijke vernielzucht aanschouwd. Waarom bijvoorbeeld de grote Amerikaanse eiken gerooid? Omdat het exoten zijn? Deze bomen zijn een sieraad voor de bossen en staan hier al sinds jaar den dag. Het begrip exoot doet me trouwens sterk denken aan politieke opvattingen van voor de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijk word ik ook een beetje ziek van eufemistische uitdrukkingen als ‘dunningspaden’ waar sprake is van lukraak van alles en nog wat omverrijden in plaats van de suggestie alsof het hier om brede wandelpaadjes zou gaan. Waar zijn de vroegere brandgangen gebleven? Hoe dan ook, aan dit soort terminators kan men geen bos ‘onderhoud’ toevertrouwen.

Het ‘Tiny Houses’-project, waarom weer zo’n Engels rookgordijn voor zoiets armoedigs als veredeld schuurtjes? Het is een perfecte illustratie van het failliet landelijk en lokaal van een woningbouwbeleid. Zowel landelijk als lokaal zie ik niet anders dan ‘gooi maar over de schutting’ en ‘zoek het zelf maar uit’. Wat nu vertoont is niet meer dan een vrijblijvend ‘to-do-lijstje’ zonder enige consequentie wat doorgaat voor inspraak. Een fopspeen eerste klas.

En dat moet de nieuwe bestuurscultuur voorstellen? Wat betreft inspraak zou vast moeten liggen wat daarvan de functie is, taak bevoegdheid, verantwoordelijkheid, wie, wat, waar, wanneer, rapportage aan wie en door wie. Daar is hier in de verste verte geen sprake van en dan is het ook nog eens zo dat in geval van nood het Rijk kan ingrijpen in de vorm van een Coördinatiewet, zoals bijvoorbeeld in de Drents/Groningse veenkoloniën is gebeurd in een dispuut over windmolenparken.

Iedereen alvast prettig nieuwjaar toegewenst en veel wijsheid bij de komende verkiezingen en partij-en kandidatenkeuze.

W. Zwetsloot