Kim (r) tijdens een activiteit bij Dutmella
Kim (r) tijdens een activiteit bij Dutmella Foto: ©Kim Verbakel

Doorgegroeid van welp naar leidster bij Dutmella

Algemeen

Son en Breugel - Kim Verbakel (20) is al veertien jaar actief bij scouting Dutmella. Ze is daar samen met haar vader begonnen toen ze zes jaar oud was; ze is ingestapt als welp en nooit meer weggegaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar leidster van de meisjesgroep in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar.

Auteur: Merel Cooijmans
Foto: eigen materiaal

Kim woont bij haar ouders in Son en Breugel. Door de week is ze bezig met het laatste jaar van haar studie om persoonlijk begeleider te worden voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met een crimineel verleden of mensen die een bepaalde zorg nodig hebben. Na haar examen wil ze graag doorstuderen tot agent, wat ze kan combineren met haar hobby paardrijden. Op zaterdagen is zij vaak te vinden bij scouting Dutmella. 

Elkaar ontmoeten
Veertien jaar geleden is Kim door haar vader aangespoord om bij de scouting te gaan. “Ik was altijd wat verlegen, vandaar dat mijn vader zich tegelijk inschreef om bij de leiding te gaan”, vertelt Kim. “We waren beiden meteen verkocht”, zegt ze lachend. Zowel Kim als haar vader zijn nog steeds lid van de scouting. Kim geeft leiding aan de welpen, een groep meisjes tussen 7 en 11 jaar. Ze geeft aan dat het heel erg belangrijk is dat er een plek is in Son en Breugel waar kinderen van verschillende scholen samen kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten. Kim: “Op de scouting zijn de regels ook een heel stuk minder streng.” Ze vindt dit belangrijk omdat de scouting een plek is waar iedereen zichzelf kan zijn. “Op school en thuis zijn de kinderen vaak aan veel regels gebonden, bij Dutmella is dat een heel stuk minder”, legt ze uit. Kim geeft aan dat ze zelf vroeger best wel druk was, en op de zaterdagen tijdens de opkomst kon ze haar energie kwijt. “Dat wil ik nu ook graag kunnen bieden aan de nieuwe kinderen: een plek waar ze allemaal zichzelf kunnen zijn en contact kunnen hebben met leeftijdsgenoten”, aldus Kim.

Verkeerd beeld
Volgens haar bestaat er van de scouting het beeld dat de kinderen elke week het bos in trekken en allemaal ‘natuurdingetjes’ gaan doen. Kim: “Dat beeld klopt niet helemaal. Natuurlijk zijn we regelmatig buiten met de kinderen, maar er is nog veel meer wat we doen, zoals spellen spelen waarbij de kinderen leren samen te spelen of te ruilen.” Van scouting Dutmella zijn nu ongeveer 150 kinderen lid. Per groep van dertig kinderen proberen we altijd met vier personen tegelijk als leiding aanwezig te zijn. Dit lukt niet altijd, door het leidingtekort dat er is. Kim is zelf de meeste weken alleen op zaterdagochtend op het terrein aanwezig. “In een week dat ik een opkomst maak, ben ik op een doordeweekse avond ook een uur of twee bezig met het verzinnen van de spellen en het maken van de planning”, aldus Kim.

Leiding
Kim heeft zich altijd thuisgevoeld bij scouting Dutmella, en dat doet ze nog steeds. Kim is leidster geworden omdat ze alle kinderen ook dat gevoel wil kunnen bieden. Voor een aantal groepen is er nog leiding nodig. “Als leiding moet je redelijk stevig in je schoenen staan”, geeft Kim aan, “maar nog belangrijker is dat je een teamplayer bent.” Wil je ook leider worden? Neem dan contact op met info@dutmella.nl

Vacaturebank
LEVgroep Son en Breugel heeft een vacaturebank voor vrijwilligers. Kijk eens voor meer informatie over de vacaturebank LEVgroep op www.levsonenbreugel.nl of neem contact op met Ismene Borger via vrijwilligerssteunpunt@levgroep.nl of 06-43119415

Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen