Geen alcohol voor Jos in de maand januari
Geen alcohol voor Jos in de maand januari Foto: Wil Feijen

“Ik start het nieuwe jaar bewust alcoholvrij”

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Wethouder Jos de Bruin, met in zijn portefeuille onder andere gezondheid en sport, is de laatste die alcohol wil verbieden, mede omdat hij als bourgondiër zelf enorm geniet van een speciaal biertje. Toch staat hij vierkant achter het initiatief van de GGD om, in samenwerking met gemeentes, overmatig drankgebruik te ontmoedigen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Iedere verslaving, dus ook overmatig alcoholgebruik, is een vlucht voor mensen om even niet te hoeven dealen met problemen in het dagelijks leven. Sluipenderwijs ontstaan er problemen door te veel alcohol te nuttigen of worden bestaande problemen tijdelijk weggespoeld met drank. Overmatig drankgebruik gaat niet zelden gepaard met relatie-, gezondheids- en financiële problemen. Toch blijft het vaak gissen naar oorzaak en gevolg. “En ook zonder onderliggende problemen zijn de verleidingen in bijvoorbeeld sportkantines of op uitgaanscentrum het Stratumseind in Eindhoven groot”, aldus de wethouder.

Lokaal onderzoek
Naast het aansturen op een rookvrije omgeving probeert de GGD al jaren lokaal onderzoek te doen naar alcoholgebruik of andere potentiële verslavingen zoals drugsgebruik. Als hierover per gemeente cijfers in kaart gebracht worden, stelt dat zorgverleners in staat om gericht hulp aan te bieden.

Een maand lang
De campagne IK PAS is bedoeld om regelmatige drinkers te bewegen om na de feestmaand december een maand lang geen druppel alcohol te nuttigen. Wethouder De Bruin vervolgt: “In plaats van aan de zijlijn te roepen wat iemand moet doen of laten, ben ik veel nieuwsgieriger naar de effecten van een alcoholstop op mijn eigen lichaam en geest. Kan ik het volhouden? Zal ik ervan afvallen? Wat gaat het doen met mijn energielevel en humeur? Ook mijn vrouw is solidair en doet vrolijk mee. Zij is vooral benieuwd of in Dry January mijn snurken zal afnemen als de avonden niet met een borrel maar met water worden afgesloten.”

Wanneer wordt alcohol werkelijk een probleem?
Als je niet genoeg hebt aan een of twee glazen, maar dagelijks (stiekem) meer drinkt dan is het verstandig om jezelf eens recht in de spiegel aan te kijken. Bij structureel meer dan 21 glazen alcohol per week (14 bij vrouwen) is er sprake van overmatig alcoholgebruik. Als iemand als hij/zij nuchter is signalen krijgt als trillende handen, transpireren en slecht slapen, of vaak ruzie maakt met gezinsleden, dan moeten de alarmbellen echt gaan rinkelen. Er zijn sterke vermoedens dat er bij de jeugd een verschuiving plaatsvindt van alcohol naar drugs of lachgas. Om dat zeker te weten en om daar het beleid op aan te passen gaat de GGD gericht, maar anoniem, de jeugd bevragen. Nu komen de signalen nog vooral vanuit het jongerenwerk en het blijkt enorm lastig de vinger erachter te krijgen hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

Topje van de ijsberg
De officiële cijfers uit onderzoek laten slechts het topje van de ijsberg zien. Die tellingen zijn beperkt omdat ze vooral inzoomen op het aantal opnames met alcoholvergiftiging op een IC, of de hoeveelheid intakes bij verslavingsklinieken.

Impact
“Als gezelligheidsdrinker heb ik van dichtbij meegekregen wat de impact is van overmatig alcoholgebruik. Mijn opa en oma hadden een café en beiden waren alcoholist. Dit heeft, zoals je zult begrijpen, een enorme impact gehad op de (klein)kinderen en de familierelaties. Wanneer ik, als publiek figuur, zelf een aantal inwoners kan inspireren zodat ze bewust hun eigen keuzes gaan maken en grenzen leren stellen aan hun drankgebruik, dan ben ik blij. Vitaliteit en lekker in je vel zitten zonder de hulp van alcohol, sigaretten, drugs of bepaalde medicijnen, zijn dingen waar een samenleving pas echt beter van wordt”, besluit de gedreven wethouder.

Goede voornemens kunnen ook jouw gezondheid een direct voordeel opleveren; meld je vrijblijvend aan via www.ikpas.nl/dryjanuary/.