Liesbeth met haar diploma
Liesbeth met haar diploma Foto: ©Dirk van Doorn

Afscheidsfotografe Liesbeth uit Son en Breugel legt volledig plaatje vast

Algemeen Algemeen

Liesbeth Stam (52) is op 12 december van het afgelopen jaar afgestudeerd als Bekwaam afscheidsfotograaf. Naast haar werk als teamcoach van zelfsturende teams in de zorg maakt ze foto’s van verschillende levensgebeurtenissen en maakt hier mooie levensverhalen met troostfoto’s van; ze ziet dat foto’s van een uitvaart van toegevoegde waarde zijn voor nabestaanden.

Redacteur: Merel Cooijmans
 

Liesbeth maakt haar hele leven al foto’s van mensen om haar heen: “Ik ben geadopteerd en heb geen foto’s van mijn vroege jeugd. Dat heb ik altijd jammer gevonden, omdat ik nu niet mijn levensverhaal met foto’s kan laten zien.” Toen ze met haar vader mee mocht kijken hoe hij foto’s ontwikkelde in de donkere kamer, is haar passie voor fotografie gaan groeien. Liesbeth: “Hij legde een stuk papier in wat voor mij water leek te zijn, en even later verscheen er een afbeelding waar ik zelf op stond. Dat was magisch.” En die magie heeft haar altijd vastgehouden.

Alledaagse momenten
Ze heeft ook veel foto’s gemaakt van haar kinderen. “Ik maakte het liefste foto’s bij alledaagse gebeurtenissen”, vervolgt ze, “dat zijn de momenten waar je het meeste plezier uithaalt wanneer je ze later in de vorm van foto’s terugziet en de verhalen verteld kunnen worden.” Vijf jaar geleden heeft ze de stap gemaakt om een fotografie-opleiding te gaan doen. Daarna legde ze nog meer momenten van haar leven vast.

Opleiding
Ze heeft vooral veel foto’s gemaakt tijdens de ziekte van haar liefde Marie-José. “Wij waren veel samen en wilden deze herinneringen vastleggen”, legt Liesbeth uit. Tijdens haar ziekbed van anderhalf jaar hebben ze elke dag een selfie gemaakt. Liesbeth: “Voor haar overlijden heb ik van Marie-José een nieuwe camera gekregen met de boodschap om iets met mijn passie te gaan doen.” Dat heeft ze ook gedaan. Een paar maanden na het overlijden van Marie-José zag Liesbeth een banner met de tekst ‘Dat fotografeer je toch niet’, die betrekking had op de opleiding Bekwaam afscheidsfotograaf van Boukje Canaan. “Ik heb me gewoon aangemeld. Dat was een hele stap, aangezien ik zelf nog midden in mijn rouwproces zat”, zegt ze.

Poëtisch
De opleiding heeft haar geholpen met haar verwerkingsproces. Ze heeft in precies een jaar haar opleiding afgerond en heeft hiervoor een uitmuntende beoordeling gekregen. Ze kreeg ook de feedback van de examinatoren dat haar foto’s bijna poëtisch zijn om naar te kijken. “Als ik een foto in mijn hand heb, weet ik precies welke emotie er op dat moment was en wat er gezegd en gedaan werd. Ik ben dan weer even terug naar dat moment van toen.” Dat gevoel gunt Liesbeth iedereen.

Terugkijken
Als levensfotograaf wil Liesbeth het volledige plaatje vastleggen, en daar hoort ook het fotograferen van uitvaarten bij. “Op een uitvaart wordt mijn aanwezigheid niet echt opgemerkt en anticipeer ik op wat er gebeurt”, vertelt ze. Liesbeth ziet pas wat haar werk met mensen doet als nabestaanden het fotoalbum in handen hebben. Ze ziet dan hoeveel betekenis de door haar gemaakte foto’s hebben, vooral in die kwetsbare momenten. “De toegevoegde waarde van een afscheidsfotograaf is dat deze het verhaal van het afscheid nemen vastlegt, waardoor nabestaanden op een later moment terug kunnen kijken”, legt Liesbeth uit. Ze vindt dat de optie van een afscheidsfotograaf bij elke uitvaart aangeboden zou moeten worden. Behalve van uitvaarten maakt Liesbeth ook foto’s van andere levensgebeurtenissen. “De normale, dagelijkse dingen vind ik heel belangrijk om te onthouden en te koesteren”, sluit ze af.

Wil je in contact komen met Liesbeth, stuur dan een e-mail naar liesbeth@levensfotograaf.nl.