Terugblik 2021
Terugblik 2021 Foto: MooiSonenBreugel

Het begin van een nieuw jaar begint met terugblik

Algemeen

Son en Breugel - Ook het jaar 2021 gaat de boeken in als een jaar met ups-and-downs, waarin avondklok, lockdown, corona en vaccinaties centraal stonden. Het is jaar is voorbijgevlogen, ondanks dat voor velen de tijd ook stilstond. In dit jaar waren er hoogte- maar ook dieptepunten op zowel persoonlijk vlak, maar ook werk gerelateerd.

We laten dit jaar nu achter ons en blikken nog een keer terug met beeld en tekst. 

Januari: Stil
Corona, lockdown, anderhalve meter en het dragen van mondkapjes overheersten het nieuws in januari 2021 en in de overige maanden van het jaar. De winkels, horeca en contactberoepen moesten december 2020 hun deuren sluiten vanwege de harde lockdown. Telefonisch of online bestellen waarna het bestelde opgehaald kon worden of thuisgebracht werd. Geen activiteiten of evenementen in Nederland; het bleef stil. Op 23 januari werd de avondklok afgekondigd; niemand mocht tussen 21.00 en 04.30 uur, tenzij je een werkgeversverklaring had of een rondje liep met de hond.

Februari: Carnaval
Door de coronapandemie werd eind september 2020 de knoop al doorgehakt: alle carnavalsactiviteiten werden een jaar uitgesteld. Toch werd er in februari carnaval gevierd. CV De Krutjesrapers, cv Hendig Zat en Ons Dorp Kwist bedachten nieuwe activiteiten voor de carnavalsliefhebbers om coronaproof, veilig thuis en online carnaval te vieren. Er werd met een compilatie van veertig jaar zittingsavonden teruggeblikt, de ‘Ons Krutjesgat Kwist’ werd gespeeld en er vond de carnavaleske online-avond plaats van CV Hendig Zat.

Februari: IJskoud en warmterecords
En in februari werd Son en Breugel bedekt onder een magische witte deken. Door de oostenwind was de gevoelstemperatuur veel kouder dan het werkelijk was. Twee weken later werd het ene na het andere warmterecord gebroken.

Maart: Bakje soep
Gerda Ural en Evelyn Kreukniet zijn de initiatiefnemers voor de soepactie voor ouderen die nog zelfstandig in Son en Breugel wonen. In totaal werd 140 liter verse soep klaargemaakt door een aantal vrijwilligers en werden door chauffeurs van AutoMaatje weggebracht. De bezochte ouderen kijken met een zeer warm gevoel terug op deze actie.

April: Eerste versoepelingen
Eindelijk groen licht voor de horeca in deze coronapandemie; de buitenterrassen mochten vanaf 28 april weer open, maar nog wel met restricties. Ook de winkels mochten onder voorwaarden en met voorzorgsmaatregelen weer open. En marktkooplieden die niet-essentiële producten verkopen, mochten weer op de markt staan. De avondklok werd na drie maanden opgeheven en het maximaal aantal bezoekers bij een begrafenis of crematie werd verhoogd naar honderd. Sportscholen, theaters, dierentuinen en pretparken kregen nog geen groen licht van het kabinet.

April: Koninklijke onderscheidingen

Jack Saris, Adrienne van Kempen-van Rooij, Henk Vogels en Joop van Kempen werden 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvingen van burgemeester Gaillard hun onderscheiding voor al hun vrijwilligerswerk.

Mei: Anne Frankboom geplant
Hans Gaillard heeft samen met zijn vrouw en jeugdgemeenteraadslid Luuk van den Akker op 4 mei een krans gelegd bij het monument De Parachutist ter nagedachtenis aan de mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen het oorlogsgeweld en die gevochten en gehandeld hebben voor vrijheid en daarbij hun leven gaven. Daarna heeft hij, samen met Luuk en Juka de Bruin een nazaat van de Anne Frankboom in park Vroonhoven geplant.

Mei: Dubbel jubileum
Pastor Bakermans vierde op 27 mei een dubbel jubileum: hij werd zestig jaar geleden tot priester gewijd en tien jaar later (in dit jaar dus vijftig jaar) kwam hij het priesterteam van de Sint Petrus’ Banden parochie in Son versterken. Het jubileum werd groots, maar toch bescheiden gevierd. Ter gelegenheid van zijn jubileum kreeg Bakermans een vendelgroet en plantte hij een boom in park Vroonhoven.

Juni: Son en Breugel samen sterker
De editie van Samenloop Son en Breugel 2021 werd door de coronapandemie een jaar uitgesteld. In mei liet het KWF aan de organisaties weten dat zij stopten met het faciliteren van Samenlopen. Het kernteam heeft samen met vrijwilligers en commissieleden een nieuw evenement, met een nieuwe naam en logo bedacht: Son en Breugel samen sterker. Het nieuwe evenement wordt gehouden met hetzelfde doel waarbij het leven, samen stilstaan bij en aandacht geven aan kanker centraal staat.

Juli: Regen en overstromingen

In juli verwoestten hevige regenval en overstromingen een deel van Limburg en België. Veel steden en dorpen liepen onder water en de schade was enorm. Net als veel Nederlanders kreeg dorpsgenoot Ellen, bij het zien van de beelden, een brok in haar keel en besloot in actie te komen. Wekenlang heeft zij thuis eten bereid en bracht dat wekelijks naar Kerkrade.

Augustus: Open Huis
Belangstellenden konden tijdens het open huis de vorderingen aan de binnenzijde van het in aanbouw zijnde dorpshuis bekijken. Zowel aan de buiten- als binnenzijde wordt hard gewerkt. De stalen constructie en aluminiumplaten in het gebouw vielen goed op. Op de route door het gebouw stonden verschillende posters (artist impressions) waarop te zien was hoe de binnenkant eruit komt te zien.

September: Beëdiging Hans Gaillard
Hans Gaillard werd in september voor de vierde keer beëdigd als burgemeester van Son en Breugel. In aanwezigheid van commissaris van de Koning mevrouw mr. Ina Adema legde hij daarvoor de eed af op het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Vanaf 2003 is Hans Gaillard al burgemeester van Son en Breugel en begint in september aan zijn vierde en laatste periode als burgemeester. Eind september 2025 wordt hij 70 jaar en na het bereiken van deze leeftijd wordt hij eervol ontslagen, dat is bij wet zo geregeld.

September: Japanse duizendknoop
Joep Thurlings wilde korte metten maken met de Japanse Duizendknoop. Samen met de gemeente Son en Breugel werd een plan gemaakt en vrijwilligers meldden zich aan. Op een aantal locaties in het dorp werd de uitheemse plant een kopje kleiner gemaakt.

Oktober: Feest in de tent

Het tweede weekend van oktober was er voor jong en oud veel vertier in het centrum van Son en Breugel. De jonge jeugd vermaakte zich op de kermis op het Raadhuisplein en oudere jeugd en volwassenen kwamen drie avonden lang aan hun trekken in de feesttent. En rallyliefhebbers kwamen zaterdag aan hun trekken tijdens de 56e ELE Rally. Vanwege de coronapandemie was de rally dit jaar ingekort van twee dagen naar een dag. Aan de start rolden 51 auto’s van het startpodium bij café-restaurant De Zwaan; slechts 27 haalden de finish. Ondanks alle geldende maatregelen en alle beperkingen vanwege het coronavirus werden er drie mooie evenementen in één weekend gevierd.

November: Sinterklaasintocht
Sinterklaas kwam zondag 14 november naar Son en Breugel en hij was blij dat hij alle kinderen weer live kon begroeten. Door de geldende coronamaatregelen was de intocht aangepast en wandelde de Sint voor het grootste gedeelte naar het gemeentehuis. Samen met de hulppieten had de Sint veel tijd om een ‘boks’ te geven aan alle kinderen die langs de kant op hem stonden te wachten.

November: Bosonderhoud
De gemeente Son en Breugel laat het bosonderhoud uitvoeren door Bosgroep Zuid-Nederland. Nadat zij de bomen die gerooid moeten worden, voorzien hebben met een oranje stip of streep, is bij een groep dorpsgenoten onrust ontstaan over het onderhouden en de werkzaamheden in de bossen in Son en Breugel. Dorpsgenote Yolanda Warmoeskerken is de petitie ‘Behoud de kostbare waarden van bomen en bossen in Son en Breugel’ gestart en heeft deze aangeboden aan wethouder Paul van Liempd. Er volgden een aantal moties van de oppositiepartijen voor het stopzetten van de werkzaamheden in de bossen, maar die hebben het allemaal niet gehaald. Sinds de werkzaamheden in de bossen, zijn er wekelijks lezerspodia van bezorgde inwoners en van verschillende politieke partijen in deze krant te lezen.

December: Dommelhuis
Op 1 december werd de naam van het in aanbouw zijnde dorpshuis in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk onthuld. Uit 175 namen werd ‘Dommelhuis’ gekozen die werd ingestuurd door Jacqueline Melis. Jacqueline vond het belangrijk dat inwoners verbonden zijn met elkaar en daarom ging ze op zoek naar wat symbool staat voor verbinding en daarbij dacht zij aan De Dommel. De juryleden hadden unaniem uit alle inzendingen gekozen voor de naam Dommelhuis.

December: Duurzaamheidsprijs
In oktober schreef de gemeente Son en Breugel de duurzaamheidswedstrijd uit. Jongeren tot 18 jaar en volwassenen vanaf 19 jaar konden ideeën insturen die met duurzaamheid hadden te maken. Marko Lion was één van de inzenders in de categorie volwassenen en wist met zijn idee ‘Bloemrijk Son en Breugel’ de jury te overtuigen. Jesse Wetzer werd winnaar bij de jeugd en jongeren tot en met 18 jaar met de ‘Waterbesparings-challenge’.

Nu het jaar is afgesloten, richten wij ons op het nieuwe jaar en net als het afgelopen jaar gaan wij u ook in 2022 weer op de hoogte houden van al het actuele, lokale, bijzondere en mooie nieuws uit Son en Breugel en ver daarbuiten.

Wij wensen u een MOOI 2022
Het team van DeMooiSonenBreugelKrant