De bestelling staat op de tafel klaar  om opgehaald te worden
De bestelling staat op de tafel klaar om opgehaald te worden Foto: Wil Feijen

Versoepelingen coronamaatregelen zijn volgens centrumondernemers mogelijk

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Sinds het ingaan van de lockdown op 19 december 2021 werken de winkeliers weer met ‘click and collect’ en wordt bij restaurants gewerkt met afhalen/bezorgen. Ondanks dat de besmettingscijfers de laatste weken zijn opgelopen, laten drie ondervraagde ondernemers in het centrum weten dat het ook anders kan: de winkels en horecagelegenheden kunnen veilig open onder bepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een tijdslot of een maximaal aantal personen per aantal vierkante meters. De ondernemers hopen dat zij vrijdag 14 januari een lichtpuntje te zien krijgen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De ondernemers weten het niet meer; ze voelen hun bedrijf, waar ze zo hard voor gewerkt hebben, door hun vingers glijden. Ze willen weer open, en doen waar ze goed in zijn: ondernemen, en hun klanten en gasten weer ontvangen en helpen met hun diensten.

Bel en bestel
Opnieuw werken ze met ‘bel en bestel’ in de hoop dat ze toch nog iets van omzet draaien. Chris Bergmans van Bergmans Jeanshouse laat in een reactie weten dat hij net als vorig jaar ook hiermee werkt, maar dat het deze keer minder goed gaat: “De klanten lopen er ook niet echt warm voor.” Marie-Claire Huybregts van Marie-Claire’s vindt het jammer dat ze via bel en bestel haar klanten moet helpen. “Mijn klanten maken er gebruik van, dat vind ik super lief, maar helaas kan ik er niet van bestaan. Zeker in de opruimingsperiode heb je de binnenloop van klanten nodig. Het voelt voor mij niet klantvriendelijk en is tegenstrijdig met de normale situatie.”

Uitzichtloos

Sander Buitelaar van Il Ponte ziet dat zijn vaste gasten regelmatig bij hem bestellen, maar liever ziet hij dat de horeca, maar zeker ook de winkels en contactberoepen, weer snel open mogen gaan. “De opnames in het ziekenhuis worden steeds minder en de ziekteverschijnselen zijn milder dan bij de vorige varianten, en toch zit Nederland op slot, terwijl alles in de buurlanden open is. Op dit moment zitten we in een uitzichtloze situatie”, aldus de eigenaar van het Italiaanse restaurant.

Buurlanden
Of de klanten van Chris en Marie-Claire, net als veel landgenoten, naar de buurlanden gaan om daar inkopen te doen, is niet bekend bij hen. Marie-Claire: “Natuurlijk heb ik ook via sociale media en het nieuws gezien hoeveel mensen er naar België, Duitsland en andere landen gaan om te winkelen of voor vakantie. Het doet mij ontzettend veel pijn dat het daar allemaal wel kan en ik mezelf niet meer thuis voel in mijn eigen winkel, door de opgelegde beperkingen.” Chris: “Ik hoop dat mijn klanten wachten totdat de winkel weer open is. We hebben in de tijd dat we in Son en Breugel een winkel hebben een zeer trouwe klantenkring opgebouwd en dat geeft een goed gevoel.”

Meten met verschillende maten
Chris laat nog weten dat hij absoluut niet tegen de maatregelen is. “We moeten met zijn allen ervoor zorgen dat we hier doorheen komen, maar dan moet het wel eerlijk gebeuren. De gemeente moet ook dealen met de maatregelen, maar ik verwacht wel dat ze ervoor zorgen dat het eerlijk blijft, en dat is het niet.” Volgens de ondernemer wordt er met verschillende maten gemeten. “Neem nu een kledingwinkel in vergelijking met een kraam op de markt waar kleding verkocht wordt. Op de markt mag dat wel, waarschijnlijk omdat dat in de buitenlucht is, maar ik mag geen kledingrekje buiten plaatsen, terwijl dat ook in de buitenlucht is. Volgens het kabinet is kleding niet essentieel. Maar waarom mag het dan wel op de markt?”, vraagt hij zich af. Marie-Claire geeft aan dat ze het raar vindt dat de ene gemeente alles goed vindt en in een andere gemeente niets mag. “In andere gemeenten mag je zelf gewoon achterom binnenkomen en hangen ze rekjes met kleding buiten. In Son en Breugel heb je ingehuurde handhavers die bij je binnenkomen met de waarschuwing dat je echt geen rekje buiten mag zetten.”

Betrokkenheid
Sander mist ook die betrokkenheid: “De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd en men stond op de avond dat we dicht moesten al te controleren. Volgens mij had dat ook wel anders gekund.” Daarentegen is Sander positiever over de gemeentelijke boa: “Hij komt en vraagt hoe het gaat, is belangstellend, geeft advies en we wisselen informatie uit. Zo kan het ook, dat geeft een veel beter gevoel”, aldus Sander.

Persconferentie
De ondernemers kijken uit naar de komende persconferentie die op vrijdag 14 januari wordt gehouden. Zij hopen dat ze enig perspectief geboden krijgen. Ze zijn ervan overtuigd dat de niet-essentiële winkels, maar ook de contactberoepen en horeca gewoon weer open kunnen. Chris: “Voer de maatregel maar weer in dat er een bepaald aantal personen per aantal vierkante meters binnen mag zijn, dan kunnen we onze klanten weer ontvangen en adviseren, want daar zijn we tenslotte ondernemer voor geworden!” Sander vult aan: “Als de horeca eventueel tot 20.00 uur open zou mogen, dan hebben we in ieder geval al meer mogelijkheden dan op dit moment.”

Marie-Claire in haar winkel