(archieffoto)
(archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

21 burgemeesters ondertekenen Open Brief aan de Minister-President

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Burgmeester Hans Gaillard van de gemeente Son en Breugel is een van de 21 burgemeesters van regio Zuidoost-Brabant die woensdag 12 januari de Open Brief heeft ondertekend die gestuurd is aan de Minister-President. 

Geachte heer Rutte,
Het zal u niet ontgaan zijn dat veel ondernemers in sectoren die op dit moment gesloten zijn in zwaar weer verkeren. Als burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant maken wij ons grote zorgen om al die lokale ondernemers die door de huidige lockdown opnieuw hard worden geraakt. Daarom sturen wij u deze Open Brief. Want het zijn juist deze ondernemers die onze lokale gemeenschappen kleur geven en direct en indirect zorgen voor werkgelegenheid. Echter voor velen lopen de economische, financiële en vaak ook psychische effecten op en wij maken ons zorgen over de gevolgen hiervan. De gevolgen voor deze ondernemers persoonlijk, de gevolgen voor het leefklimaat in onze stads- en dorpskernen maar ook de forse maatschappelijke en emotionele effecten, ook op de langere termijn, voor iedereen in onze samenleving.

Op dit moment ontvangt u vanuit vele belangenorganisaties en gemeenten deze signalen van zorg. Ook in de Extra Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zal dit onderwerp aanstaande donderdag 13 januari nadrukkelijk op de agenda staan. De motie ‘Evenwicht in coronamaatregelen’ die morgen wordt ingediend zullen wij dan ook zeker ondersteunen. De maatschappelijke ontwrichting is momenteel immers te groot. Hier komt bij dat het begrip voor de maatregelen zienderogen afneemt. Ondernemers zien met lede ogen dat de lokale online aankopen afnemen, het geld een paar kilometer verderop over de grens wordt uitgegeven, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op markten niet-essentiële producten wel worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de essentiële en niet-essentiële winkels raakt zoek. Bovendien ervaren de ondernemers pijn dat een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden, wat niet zo is. Er resteren hoge kosten voor elke ondernemer.

Wij pleiten dan ook voor het versoepelen van de maatregelen op een wijze die voor de volksgezondheid verantwoord is. Zowel voor ondernemers in de detailhandel, de horeca, de kappers en vergelijkbare dienstverleners, de culturele- en sportsector en voor tal van activiteiten in onze kernen. Stuk voor stuk hebben ze zich afgelopen bijna twee jaar innovatief getoond om veilig werken in deze tijd mogelijk te maken.

Daarnaast pleiten wij voor het ruimschoots verbeteren van de huidige steunpakketten voor ondernemers. Ondanks alle creativiteit waarmee ondernemers proberen te ondernemen zijn hun inkomsten minimaal en worden ondernemers slechts zeer beperkt gecompenseerd.

Ook roepen wij u op om zich in te zetten voor een gelijk beleid binnen Europa zodat ondernemers in de grensregio’s niet extra hard getroffen worden.

Zij aan zij
Als burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant doen wij een dringend appèl op u om zij aan zij te staan met onze ondernemers en op de kortst mogelijke termijn de bestaande maatregelen te versoepelen voor ondernemers in de niet-essentiële sectoren. Ook verzoeken wij u met spoed een duurzaam toekomstperspectief te bieden voor de langere termijn. Als burgemeesters zijn wij graag bereid om hier samen met u, zij aan zij, aan te werken.

Hoogachtend,
De burgemeester van Oirschot, mr. J.C.R. Keijzers-Verschelling
De burgemeester van Best, J.G.M.T. Ubachs
De burgemeester van Veldhoven, M.J.A. Delhez MSc
De burgemeester van Bladel, ir. R.P.G. Bosma
De burgemeester van Son en Breugel, drs. J.F.M. Gaillard
De burgemeester van Waalre, dr. A.J.W. Boelhouwer
De burgemeester van Bergeijk, A. Callewaert – de Groot
De burgemeester van Someren, D. Blok
De burgemeester van Heeze-Leende, P.J.J. Verhoeven
De burgemeester van Reusel-de Mierden, A. van de Ven
De burgemeester van Asten, A.A.H.C.M. van Extel – van Katwijk
De burgemeester van Laarbeek, F.L.J. van der Meijden
De burgemeester van Geldrop-Mierlo, J.C.J. van Bree
De burgemeester van Deurne, drs. G.T. Buter
De burgemeester van Helmond, P.J.M.G. Blanksma – van den Heuvel
De burgemeester van Cranendonck F.A.P. van Kessel
De burgemeester van Eindhoven, J.A. Jorritsma
De burgemeester van Eersel, W.A.C.M. Wouters
De burgemeester van Gemert-Bakel, ing. M.S. van Veen
De burgemeester van Nuenen, M.J. Houben MBA
De burgemeester van Valkenswaard, drs. A.B.A.M. Ederveen

Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen gisteren Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen