Beeldfragment tijdens de persconferentie
Beeldfragment tijdens de persconferentie Foto: ©rtlnieuws

Versoepelingen lockdown, tegenslag voor horeca

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel / Landelijk - Er is een lichtpuntje voor de ondernemers van niet-essentiële winkels, ondernemers van contactberoepen en binnen de sportscholen. Maar nog steeds niet voor de horecaondernemers. Minister-president Mark Rutte Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, hebben vrijdag 14 januari de nieuwe versoepelingen tijdens de persconferentie bekendgemaakt. 

Redacteur: Emmy Grit

Ondanks het hoge aantal besmettingen heeft het kabinet besloten om de lockdown, die vier weken geleden is ingegaan, toch te versoepelen. Winkels, kappers en andere contactberoepen en sportscholen mogen vanaf zaterdag 15 januari, onder voorwaarden, de deuren weer openen. De niet-essentiële winkels en contactberoepen mogen tot 17.00 uur open. In de winkel hoeft de klant geen afspraak van tevoren te maken. Er mag 1 klant per 5 vierkante meter in de winkel toegelaten worden. Supermarkten blijven daarentegen wel gewoon open tot 20.00 uur. In de winkels moet iedereen een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden tot elkaar. 

Volwassenen mogen tot 20.00 uur weer buiten sporten en ook gaan de sportscholen weer open. Competitiewedstrijden mogen binnen de eigen club weer gespeeld worden, maar nog wel zonder publiek. Ook gaat de kunst en cultuur weer open, echter wel zonder publiek.

Studenten van het mbo, hbo en universiteit kunnen vanaf maandag 17 januari weer fysiek hun lessen volgen. Er mogen maximaal 75 personen tegelijktijdig in een ruimte en de studenten moeten tweemaal per week een zelftest doen. Verder moeten zij overal een medisch mondkapje dragen. 

De maximale groepsgrootte gaat van twee naar vier personen vanaf 13 jaar. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. De basisregels blijven hierbij gelden: anderhalve meter afstand, ventileren, zelf testen en handen wassen. 

Ook worden de quarantaineregels versoepeld. Mensen die een booster hebben gehad die minimaal 1 week oud is, óf dit jaar positief getest zijn, hoeven straks niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Een voorwaarde is wel dat je klachtenvrij bent. Mensen met een cruciaal beroep mogen sowieso doorwerken; ook al hebben ze nog geen booster gehad. 

De versoepelingen gelden nog niet voor de horeca, evenementen en de cultuursector. In veel gemeenten wordt wel een statement gemaakt en wordt door de gemeente gedoogd dat de horecagelegenheden open zijn. Echter in Son en Breugel ontstond verwarring door berichten die gedeeld werden onder de horecaondernemers of ze nu wel of niet open mochten en of dit wel of niet gedoogd werd.

Horeca Son en Breugel
Op vrijdag 14 januari werd vanuit de Ondernemersvereniging Son en Breugel een bericht naar de ondernemers gestuurd dat alle ondernemers, dus ook horecaondernemers, dit weekend open mochten; dit naar aanleiding van gesprekken tussen een beleidsmedewerker van de gemeente Son en Breugel en een van de bestuursleden van de OVSB. De openstelling van de horeca zou door de gemeente gedoogd worden, met in achtneming van alle geldende maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes, beperkt aantal mensen en een huishouden per tafel. Handhaving zou alleen langskomen als men zich niet aan de basisregels zou houden waarna een gesprek plaats zou vinden tussen de handhaver en de ondernemer.

Naar aanleiding van vragen die gesteld zijn door de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant laat de communicatie-afdeling van de gemeente Son en Breugel, namens de burgemeester, weten dat op de naleving van de geldende maatregelen wordt toegezien. “Daarbij denken we uiteraard zoveel als mogelijk mee met de ondernemer. Wel treden we op als er op dat moment sprake is van een exces. (Horeca)ondernemers die nog niet open mogen en dat toch doen, moeten er rekening mee houden dat ze hun zaak moeten sluiten”, aldus de gemeente in een reactie. 

Hierop heeft de OVSB wederom contact gezocht met de gemeente, waarna de ondernemers opnieuw een bericht hebben ontvangen. “De horeca mag als soort van protestactie open. Dat wil zeggen als ze open zijn, komt handhaving mogelijk langs om in gesprek te gaan. Daar wordt dan in redelijkheid een eindtijd met elkaar afgesproken. Een restaurant kan bijvoorbeeld rond 17 uur open en mag best een of twee shifts laten eten, maar ze mogen niet de gehele dag zonder meer open. Daarbij mag de actie toch alleen op zaterdag en niet (ook) op zondag plaatsvinden”, aldus de OVSB in een verklaring. 

Het is op dit moment nog niet bekend of alle horecagelegenheden gehoor geven aan de oproep om toch open te gaan. Café-restaurant De Zwaan heeft laten weten open te zijn van 10.00 - 20.00 uur, evenals De Sonse Jachthaven. Restaria De Smickel is open van 11.30 - 19.00 uur. Grand Café Het Raadhuys verwelkomt zaterdag 15 januari vanaf 11.00 - 20.00 uur de gasten en Café Hart van Son van 12.00 - 20.00 uur. Kijk voor de juiste openingstijden van de overige horeca op hun website of Facebookpagina.  

Op dinsdag 25 januari volgt de volgende persconferentie.