Franc bij De Waterengel
Franc bij De Waterengel Foto: ©Nancy van Heeswijk

Waterengel nog niet klaar voor rondvaarten

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - “Nee, het is niet meer grappig, we hebben te maken met veel tegenslagen. Iedere keer als je denkt dat je een oplossing hebt gevonden, kondigt zich weer een nieuwe tegenslag aan.” Aan het woord is Nancy van Heeswijk die samen met haar partner Franc Speetjens de initiatiefnemer is van rondvaartboot De Waterengel. De boot zou afgelopen voorjaar te water worden gelaten, maar ook dat is steeds uitgesteld, en dus ligt de boot nog op het droge.

Redacteur: Emmy Grit

Als ze over De Waterengel praat, verschijnt er een glimlach op het gezicht van Nancy, ondanks dat het het afgelopen jaar niet allemaal mee zat. “Door de coronaperikelen hebben we te maken gekregen met leveringen die een aantal weken werden uitgesteld, maar ook de vrijwilligers konden door de maatregelen niet altijd meehelpen”, blikt Nancy terug op het afgelopen jaar. 

Voorbereidingswerk
De boot lag tot oktober 2021 in een hal in Sint-Michielsgestel, waar Nancy en Franc regelmatig te vinden waren. “Doordat de carnavalsverenigingen weer fanatiek gingen bouwen aan hun wagens, moest de boot naar buiten verplaatst worden en staat nu onder een grote overkapping zonder zijwanden”, schetst Nancy de situatie. De boot zit inmiddels strak in de lak, maar nu die buiten ligt, blijkt er iets mis te zijn met de lak. Ze vervolgt: “Op een enkele plek lijkt het of de lak loslaat, er zitten ‘blazen’ op. Hier baal ik enorm van, want dit karwei leek af, maar hierdoor komt er weer extra werk op ons pad.” De afgelopen weken hebben ze veel voorbereidend werk gedaan en in principe kunnen alle vloeren en wanden geplaatst worden zodra het elektrawerk klaar is. “Daarna nog het speciaal gemaakte, opvouwbare en inschuifbare scheepsluik monteren en alles afkitten, en dan hopen we dat de boot dit voorjaar te water gelaten kan worden”, zegt ze enthousiast.

Op zoek naar een hal
“Voorlopig blijven de carnavalsclubs nog bouwen aan hun wagens, waardoor wij met de boot nog niet naar binnen kunnen, terwijl dat voor de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden wel van cruciaal belang is”, aldus Nancy. Ze zijn daarom op zoek naar een hal van minimaal 15x7m met een roldeur van 4 meter hoogte. Kun je iets beteken voor Nancy en Franc, neem dan contact op met Nancy via info@stichtinggvo.nl.

Vaartochten
Ze kijken beiden uit naar het moment dat alle werkzaamheden klaar zijn, zodat De Waterengel deze zomer kan gaan varen. De boot wordt ingezet om gratis vaartochten te realiseren voor mensen met een meervoudige beperking of met dementie, en is rolstoeltoegankelijk, prikkelarm, kleinschalig en dementievriendelijk gemaakt. “Dat we de vaartochten gratis kunnen aanbieden komt omdat er fondsen zijn die dit mogelijk maken”, aldus Nancy. Per keer kunnen maximaal twaalf gasten, van wie twee begeleiders, met de boot meevaren, samen met twee matrozen en de kapitein van De Waterengel.

Rolstoelvriendelijk
Behalve dat de boot rolstoelvriendelijk moet zijn, moeten de gasten ook veilig aan boord kunnen komen. Geen van de veertien gemeenten waar De Waterengel doorheen vaart heeft een rolstoelvriendelijke aanlegsteiger. Volgens Nancy kan die wel gemaakt worden en omdat ze vooral in oplossingen denkt en nog boordevol plannen zit, hebben ze in juni 2021 ‘Brabant te Water’ opgericht om nog meer te kunnen doen omtrent waterrecreatie dan alleen De Waterengel. “We blijven naast mensen met een groot hart voor de medemens immers ook ondernemers”, vult Nancy aan.

Thuishaven
Een bijkomend probleem is dat er nog geen thuishaven voor De Waterengel gevonden is. Het liefst zien Franc en Nancy dat ze de thuishaven in Son en Breugel kunnen realiseren: “We zijn inmiddels in gesprek met de gemeente Son en Breugel en die is enthousiast. Volgens ons zijn er wel mogelijkheden in Son en Breugel, maar we hebben ook met Rijkswaterstaat en Rijksvastgoed te maken. Voordat we de juiste mensen daar kunnen spreken, zijn we weer een paar maanden verder. Op dit moment komen we niet verder, terwijl wij vol plannen zitten.”

Puzzel
Toch laten zij zich niet zomaar uit het veld slaan; Nancy is ook in gesprek gegaan met twee wethouders van de gemeente Oirschot. “In Oirschot ligt een mooie passantenhaven, waar niets mee gedaan wordt. We hebben onze plannen kenbaar gemaakt, compleet met een detailtekening. Er kan iets moois van die haven gemaakt worden, maar dat kunnen we niet alleen realiseren. De uiteindelijke puzzel moeten we nog in elkaar zien te leggen, maar dat het ons gaat lukken, dat weten we zeker”, aldus de positieve dorpsgenoot.

Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 23 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen