Artist Impression nieuwe accommodatie Wolfswinkel met crematorium
Artist Impression nieuwe accommodatie Wolfswinkel met crematorium Foto: Deux architecten

Crematorium moet onbetaalbare en een slecht onderhouden begraafplaats voorkomen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Het plan voor een crematorium kan nog niet naar de gemeenteraad, zo bleek na de presentatie hiervan tijdens het oordeelvormende overleg op donderdag 20 januari. Hoewel alle politieke partijen enthousiast waren over het gepresenteerde plan, wilde men er toch graag meer informatie over.

Redacteur: Adrie Neervoort

Op 13 december 2021 werd het plan al gepresenteerd aan de direct omwonenden van begraafplaats Wolfswinkel, de locatie waar het crematorium uiteindelijk moet gaan komen. Net als toen werd nu ook duidelijk dat alleen een crematorium de begraafplaats nog rendabel kan maken; sinds 2000 verkeert de begraafplaats namelijk in financiële moeilijkheden. Al jaren zorgt de gemeente Son en Breugel dat de begroting elk jaar weer sluitend is en zorgt daarmee voor de continuïteit van de begraafplaats.

Alternatieven
Daarom heeft Stichting Begraafplaats Wolfswinkel gekeken naar alternatieven om de begraafplaats weer rendabel te maken. Zo zou het verhogen van de tarieven een mogelijkheid zijn, maar dat is niet voldoende om de kwaliteit van de begraafplaats te blijven garanderen. Uiteindelijk bleek de toevoeging van een crematorium de enige optie en blijkt er ook behoefte te zijn aan een kleinschalig crematorium in Son en Breugel; op dit moment wordt twee derde van de overledenen in Nederland gecremeerd.

Uitbreiding
Het crematorium is onderdeel van een verbouwing van de huidige ontvangstruimte op de begraafplaats, die nu een vloeroppervlakte heeft van 507 m2, maar wordt uitgebreid met 490 m2; daardoor krijgt de ontvangstruimte een totaaloppervlakte van 997 m2. Het gebouw gaat dus niet in de hoogte, maar in de breedte uitbreiden, en voornamelijk aan de achterzijde van de bestaande ontvangstruimte. Daardoor komt er naast het crematorium ook ruimte voor een familiekamer, een muziekkamer en opbaarruimtes die altijd te bezoeken zijn. Ook zullen de foyer, keuken, garderobe en het aantal parkeerplaatsen uitgebreid worden. De oven van het crematorium zal gasgestookt worden, hoewel er ook onderzoeken lopen of bio-propaan een optie kan zijn. Duidelijk is dat een elektrische oven niet rendabel is bij het kleine aantal crematies dat zal plaatsvinden.

Kleinschalig
Ondanks de uitbreiding zeggen de initiatiefnemers dat het om een kleinschalig crematorium gaat met één crematie per dag, waarbij 30 tot 35 auto’s worden verwacht, aldus Jasper van Zuuren, de secretaris van Stichting Begraafplaats Wolfswinkel die nu de begraafplaats beheert; de stichting is de initiatiefnemer voor het plan. Ondanks bovenstaande maken omwonenden zich zorgen over de mogelijke toename van het verkeer tijdens een crematie of uitvaart. De situatie is volgens hen nu al gevaarlijk bij de uit- en ingang op de Planetenlaan, en de parkeeroverlast is bij sommige uitvaarten groot, zo lieten zij weten tijdens de presentatie op 13 december.

Verkeer en parkeren
Ook tijdens de presentatie aan deelnemers van het overleg vertelde Van Zuuren dat hij niet dacht dat er na de verbouwing meer of grotere problemen zouden ontstaan wat het verkeer en parkeren betreft. Wethouder Jan Boersma vertelde de deelnemers dat parkeren en veiligheid wel de aandacht hebben wat hem betreft, maar ook hij voorzag geen grote problemen.

Financieel plaatje
Waar parkeren en verkeersoverlast nog het onderwerp was bij de presentatie aan de direct omwonenden, was er bij de politiek meer aandacht voor de financiën. Want er zou, nadat de huidige stichting was overgegaan in de nieuw te vormen bv die verantwoordelijk wordt voor de begraafplaats, sprake zijn van een restschuld. Hoeveel die zou bedragen, kon de wethouder niet zeggen, maar het zou volgens hem geen probleem voor de huidige begroting betekenen.

Niet concreet genoeg
Na de presentatie en de gedeelde informatie en het beantwoorden van vragen, vroeg de wethouder of het plan naar de gemeenteraad kon, zodat er goedkeuring aan kon worden gegeven en de volgende stap in het proces gezet kon worden, zoals het wijzigen van het bestemmingsplan. Daar was het plan nog niet concreet genoeg voor aldus de deelnemers. Eerst moet duidelijk worden wat de financiële gevolgen zijn en daarvoor heeft men cijfers nodig, zo oordeelden de deelnemers. Maar ook moeten er duidelijke afspraken komen over het aantal crematies; dit omdat het plan spreekt van een kleinschalig crematorium, maar dit niet concreet maakt, zo was het oordeel.

Afbeelding
Ingezonden 5 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 15 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 19 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 20 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 21 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 22 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel