Dit jaar geen carnavalsoptocht door de straten van Son en Breugel (archieffoto)
Dit jaar geen carnavalsoptocht door de straten van Son en Breugel (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Geen optocht, maar wel alternatief carnavalsprogramma in Krutjesgat

Algemeen Carnaval

Son en Breugel - Als het aan carnavalsvereniging De Krutjesrapers had gelegen, dan werd carnaval dit jaar weer groots gevierd. Door de geldende coronamaatregelen wordt, zoals eerder bekend is gemaakt, carnaval niet gevierd zoals ze dat in Krutjesgat gewend zijn. Toch wil de vereniging niet dat carnaval 2022 ongemerkt voorbijgaat en legt ze daarom de focus op wat wél kan. 

Redacteur: Emmy Grit

Achter de schermen zijn vrijwilligers van de carnavalsvereniging al druk bezig met komend carnaval. In de afgelopen maanden werden steeds plannen gemaakt, maar die moesten vaak worden bijgesteld en soms zelfs worden uitgesteld; zo ook de bekendmaking van de prins. Ondanks dat die bekendmaking verschillende keren werd uitgesteld, kwam de vereniging hier ook met een alternatief plan. En dat is precies wat De Krutjesrapers dit carnaval voor ogen hebben: kijken naar wat wel kan binnen de mogelijkheden en geldende maatregelen en dan samen op een verantwoorde wijze carnavalsactiviteiten organiseren. 

Kleinschalige activiteiten
Jasper van Zuuren, voorzitter van De Krutjesrapers, heeft al eerder namens het bestuur laten weten dat ze gaan kijken naar kleinschalige activiteiten, en jaarlijkse vaste activiteiten in een ander jasje gaan gieten. Jasper: “Samen met anderen zijn we erin geslaagd om een mooi programma in elkaar te zetten. We houden ons daarbij aan de maatregelen die gelden voor doorstroomlocaties, horeca en cultuur.”

Alternatief
Het bestuur is trots dat de vereniging een alternatief programma in elkaar heeft kunnen zetten: “Het is in ieder geval een stuk meer dan vorig jaar, toen carnaval bestond uit online-activiteiten. Nu gaan we weer voor fysieke activiteiten. Mochten de maatregelen in de komende weken verder versoepeld worden, dan hopen we nog wat te kunnen opschalen.”

Programma
Het carnavalsprogramma begint op vrijdag 18 februari met een diner carnavalesk in La Sonnerie, waarbij maximaal 40 personen aanwezig mogen zijn. Daags daarna wordt de carnavalskrant door de vele vrijwilligers in Son en Breugel rondgebracht. Op zondag 20 februari staat een receptie voor de jeugdprins en jeugdprinses van De Dommelsoppers op het programma. Op vrijdag 25 februari gaat de prins met zijn gevolg hopelijk samen met ‘Hendig Zat on Tour’ de scholen bezoeken en staat het ‘Krutje onder de riem’ (ziekenbezoek, red.) op het programma. In de avond wordt opnieuw een diner carnavalesk diner bij La Sonnerie geserveerd voor maximaal 40 personen. Op zaterdag 26 en zondag 27 februari staan twee identieke activiteiten op het lijstje van de carnavalsvereniging: een brunch tijdens een wandeling met entertainment en na afloop voor alle deelnemers (vermoedelijk maximaal 150) in café-restaurant De Zwaan een diner met entertainment.

#sameninkrutjesgat
Met dit alternatief programma wil de vereniging carnaval in leven houden. “Samen carnaval vieren met kleinere gezelschappen en vele betrokkenen, maar zeker niet minder gezellig. En natuurlijk hopen we dat we in 2023 weer alle activiteiten mogen houden die wij in Krutjesgat gewend zijn”, aldus de voorzitter. “Voor dit jaar zetten we ons graag in voor carnavalsvierend Son en Breugel, gepast en veilig, en we heten iedereen die mee kan doen weer van harte welkom.”

Krutje onder de riem
CV De Krutjesrapers wil graag op vrijdag 25 februari een aantal mede-dorpsbewoners, jong en oud, in Son en Breugel bezoeken om hen een hart onder de riem te steken, oftewel ‘krutje onder de riem’: een beetje extra aandacht voor wie dat echt nodig heeft.

Wie heeft volgens jou een beetje extra aandacht nodig en waarom? Voor zover de mogelijkheid bestaat zullen twee personen van CV De Krutjesrapers hen in carnavalstenue bezoeken voor een praatje en een kleine attentie. Bezoekjes vinden alleen plaats volgens de coronamaatregelen.

Je kunt tot en met 18 februari een mede-dorpsgenoot aanmelden