Het gouden bruidspaar Jan en Annie
Het gouden bruidspaar Jan en Annie Foto: Wil Feijen

Al zestig jaar delen Jan en Annie lief en leed

Algemeen Jubileum

Jan (86) en Annie (87) Deckers-van Gerven zijn op 23 februari 60 jaar getrouwd. Jan is geboren in Eindhoven en Annie is een echte Sonse, geboren in de Kanaalstraat. Ze zijn samen 60 jaar geleden in Breugel komen wonen, en dat ze daar altijd met veel plezier gewoond hebben blijkt wel uit het feit dat ze nog steeds op dezelfde plek wonen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Jan is op zijn veertiende bij Knaapen in Geldrop als schilder gaan werken. Jan: “Tegelijkertijd ging ik een dag in de week naar school om het vak goed te leren en heb daarna in de avonduren en op de zaterdagen de opleiding gedaan voor uitvoerder.” Na 22 jaar solliciteerde Jan als portier in het Sint-Josephziekenhuis in Eindhoven. “Ik draaide daar ook nachtdiensten en had het verschrikkelijk goed naar mijn zin. Toen het ziekenhuis sloot, ben ik nog ruim een jaar mee naar het MMC in Veldhoven gegaan, maar toen daar alles op orde was, mocht ik op 58-jarige leeftijd met pensioen”, blikt Jan terug. Na zijn pensioen heeft hij nog vijf jaar als vrijwilliger bij demente mensen gewerkt.

Lopende band
Annie ging op haar vijftiende bij een gezin met 12 kinderen werken. “Ik vond dat niet zo leuk en ik besloot om met mijn oudste zus bij Phillips te solliciteren. Ik werd aangenomen en heb aan de lopende band radio’s gemaakt”, aldus Annie. Ze vond dat werk leuk en heeft er tien jaar gewerkt totdat ze met Jan trouwde. “Jan vond dat ik voortaan thuis moest blijven, maar wat moest ik de hele dag thuis doen. Ik zorgde al heel snel dat ik weer een paar gezinnen had waar ik kon gaan werken”, vervolgt ze.

Danstent
Annie en Jan hebben elkaar op achttienjarige leeftijd ontmoet in een danstent in de Woenselsestraat in Eindhoven. Annie wilde in het begin geen vaste verkering omdat Jan nog in dienst moest. “Jan bleef terugkomen, tot ons moeder tegen mij zei ‘laat die jongen toch niet langs de straat lopen’”, lacht Annie. Dat Annies moeder een groot vertrouwen in Jan had, bleek wel in hun verkeringstijd: ze mochten samen op vakantie. “Met een tentje zijn we naar België gegaan”, blikken ze terug. Ze weten nog precies wat Annies moeder destijds zei: “Jan neemt ze netjes mee en brengt ze ook netjes weer terug.”

Altijd in Breugel
Jan en Annie hebben acht jaar verkering gehad en zijn op 23 februari 1962 getrouwd. Zestig jaar geleden hebben ze het huis, waar ze nu nog steeds wonen, kunnen kopen. “Ik was vriendin met de dochter van de aannemer die deze huizen destijds bouwde”, herinnert Annie zich nog goed. “Hier stond nog niks”, vult Jan aan, “we hebben Breugel zien groeien tot wat het nu is.” Samen hebben ze twee zonen gekregen en de familie werd later uitgebreid met vijf kleinkinderen. “Jan is erg handig en heeft in al die jaren ons huis vaak verbouwd, maar ook bij onze kinderen, familie en vrienden”, zegt Annie trots.

Hobby’s
Toen Jan vijf jaar was ging hij op turnen bij Olympia Brabantia Combinatie. “Mijn vader gaf daar destijds les en ik heb daar tot mijn zesentwintigste geturnd”, vertelt Jan enthousiast. Annie maakte zelf kleding en ging gymmen. Met het gezin gingen ze vaak met de caravan op vakantie. Twee zussen van Jan wonen in Engeland, en daar gingen ze ook regelmatig naar toe. “Nu lees ik elke dag de krant en puzzel en lees veel, maar help, waar ik kan, ook mee in het huishouden”, aldus Jan.

Verhuizen
Behalve hun hobby’s en de vakanties kijken ze met plezier terug op de tijd dat ze op de kleinkinderen hebben gepast. Op dit moment gaat Annie drie halve dagen naar Berkenstaete, waar ze meedoet aan bloemschikken, koken, films kijken en muziek luisteren. Binnenkort gaan Jan en Annie verhuizen naar Berkenstaete. “We hebben er heel lang op moeten wachten en nu is het eindelijk zover, maar het zal ook moeilijk zijn om deze plek te verlaten”, zeggen ze toch enigszins geëmotioneerd.

Feest
Jan: “Door de coronamaatregelen van de afgelopen tijd is er nog geen feest gepland, maar onze kinderen hebben laten weten dat ze iets hebben georganiseerd.” Jan en Annie kijken beiden terug op een mooi leven. “We hebben het goed gehad samen met onze kinderen en kleinkinderen. We hebben er goed voor gezorgd en dat zien we nu in hen terug”, sluit het bruidspaar tevreden af.

Het gouden bruidspaar Jan en Annie