Wim bij de ingang van Inloophuis De Eik
Wim bij de ingang van Inloophuis De Eik Foto: ©Son en Breugel samen sterker

Inloophuis De Eik is rots in de branding voor mensen die leven met en na kanker

Algemeen Son en Breugel samen sterker

Son en Breugel / Eindhoven - Twee jaar geleden hoorde Wim van Herk voor de eerste keer over Inloophuis De Eik in Eindhoven. Hij had net de diagnose kanker gekregen en werd vanuit het ziekenhuis gewezen op De Eik. Op dat moment lag echter zijn focus op de behandelingen en zo goed mogelijk herstellen. Ook had hij twijfels: “Wat moet ik daar gaan doen?” Anderhalf jaar later zette hij alsnog voor de eerste keer een stap binnen bij De Eik en nu denkt hij ‘was ik maar veel eerder gegaan’.

Geschreven door: Mieke de Lepper

Op het moment dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, komt er veel over je heen. Het is een ware achtbaan, niet alleen voor jezelf maar ook voor je naasten. Kanker heb je niet alleen. Wim, inwoner uit Eindhoven, ervaart veel steun vanuit zijn directe omgeving, maar toch zijn er ook bepaalde dingen die je simpelweg niet kan uitleggen aan mensen die geen kanker hebben gehad. Wat kanker met je doet, wordt ontzettend onderschat. Voor de buitenwereld is Wim genezen verklaard. Hij pakt zijn normale leven weer op en hij is weer aan het werk, maar toch wordt hij nooit meer dezelfde persoon als vóór de diagnose en behandeling. Enerzijds door lichamelijke klachten die hij heeft overgehouden aan de chemokuren, maar anderzijds ook door de angst en onzekerheid die altijd blijft. 

Aan een half woord genoeg
Inloophuis De Eik heeft Wim veel gebracht. Sinds een half jaar neemt hij deel aan de ontmoetingsgroep ‘Mannen en kanker’. Dit is een groep mannen die één keer per maand bij elkaar komt onder begeleiding van getrainde vrijwilligers. Wim ervaart het als erg prettig om zijn verhaal te kunnen delen en ervaringen uit te kunnen wisselen met mensen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt. Zij hebben aan een half woord genoeg. De wederzijdse steun is fantastisch. Je bent verbonden met elkaar zonder dat je elkaar daarvoor kende. Dat betekent overigens niet dat er de hele tijd alleen maar over kanker gepraat wordt, integendeel zelfs!

Positieve ontmoetingsplek
Jacqueline Selbeck, coördinator bij De Eik, licht dit verder toe: “Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, draagt De Eik bij aan kwaliteit van leven met kanker. Het is een plek waar je je thuis voelt, je verhaal kunt delen en een luisterend oor kunt vinden en dat op een laagdrempelige manier, waarbij goed gekeken wordt naar waar je zelf op dat moment behoefte aan hebt.” De Eik richt zich hierbij niet alleen op mensen die leven met en na kanker, maar bijvoorbeeld ook op partners en kinderen van mensen met kanker. Iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, is van harte welkom. Naast lotgenotencontact, kun je bij De Eik ook terecht voor een ontmoetingsgesprek, lijfstijlprogramma’s, creatieve workshops en zingeving en verdieping.

Kwaliteit van leven 
Het aantal mensen dat moet leren leven met de gevolgen van kanker, stijgt de komende jaren enorm. Naar verwachting zijn er in 2030 in ons land meer dan 1 miljoen mensen die leven met en na kanker (bron: KWF). Dat is ook de reden waarom bij De Eik begrippen als ‘kwaliteit van leven met kanker’ en ‘positieve gezondheid’ centraal staan. Recentelijk is De Eik gestart met het nieuwe Leef Fit programma. Een programma waarin mensen die kanker hebben of hebben gehad in kleine groepen werken aan een nieuwe leefstijl. Hierbij is aandacht voor beweging, voeding en mentale gezondheid, onder andere onder begeleiding van een oncologisch personal trainer. Jacqueline zal hier meer over vertellen tijdens de informatieavond van Son en Breugel samen sterker op 15 maart. Ook zal Wim meer vertellen over zijn persoonlijke ervaringen met De Eik en wat voor rol dit in zijn leven speelt.

Informatieavond
Ben je benieuwd naar de verhalen van Jacqueline en Wim of wil je meer weten over het evenement Son en Breugel samen sterker, dat gaat plaatsvinden op 11 en 12 juni? Zorg dan dat je erbij bent op dinsdag 15 maart van 19.30 tot 21.15 uur in het Vestzaktheater. Op deze informatieavond komen, naast Jacqueline en Wim, ook Christian de Groot (huisarts in Son en Breugel) en Daphne Dumoulin (longarts in het Erasmus MC Kanker Instituut) aan het woord.