Kleuterklas uit de zestiger jaren
Kleuterklas uit de zestiger jaren Foto: ©Heemkunde Son en Breugel

Tijdschrift Heem weer verkrijgbaar

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - De heemkundekring is alweer een poosje terug op de eigen plek in het Oude Raadhuis. Het is prachtig gerestaureerd en de heemkundekring heeft meer ruimte gekregen. Door de corona heeft het langer geduurd voor de vrijwilligers weer goed aan de gang waren, maar nu zijn ze weer aardig op stoom. 

De vrijwilligers kregen twee dames, kleuterjuffen uit de zestiger jaren van de vorige eeuw op bezoek: Lisette Veeneman en Annette van Vroonhoven. Allebei hadden ze hun herinneringen aan ons Oude Raadhuis. Lisette is de dochter van Henk Veeneman. Annette is de dochter van Cas van Vroonhoven, de vroegere gemeentesecretaris en later nog ontvanger van de gemeente. Zij vertelden over hun jeugdjaren, over hun opleiding, over hun jaren als juf aan de kleuterschool in wat toen de Kempenstraat heette, nu Schoolstraat, naast het klooster van de zusters. Annette werd later hoofd van de kleuterschool in de Ruysdaelstraat. Ze hebben de veranderingen van de zestiger jaren binnen het onderwijs meegemaakt. 

De Sonse kerk is gered, niet meer als kerk, maar als een nieuw dorpshuis, het ‘Dommelhuis’. Rondkijkend tijdens de verbouwing overvalt de grootte van het gebouw: dat men dat zestig jaar geleden nodig had voor het aantal kerkgangers. En dat het op zondagen vijf keer vol zat met gelovigen die de mis bijwoonden. Het was een andere tijd toen. Toch was er in de naoorlogse jaren al een begin van verandering op gang gekomen, zij het aarzelend en aftastend. 

De oorlogsschade werd zo goed mogelijk hersteld. Er kwam een nieuw kerkhof achter de kerk, een mooie pastorietuin, de kapel in de Beverlaan, een nieuwe pastoor. De parochiefeesten werden uitbundig gevierd. De samenstelling van de bevolking veranderde door de vele nieuwkomers, die niet allemaal naar de katholieke kerk gingen. Omdat de oude kerk allang veel te klein was, lagen de plannen voor de veel grotere kerk al klaar toen de oude eind 1958 in brand stond. Men kon meteen beginnen met de bouw van de nieuwe, grote kerk. In 1960 was hij klaar. Bijna zestig jaar heeft hij als kerk trouw dienstgedaan. Nu wordt hij op een andere manier de centrale ontmoetingsplaats van ons dorp.

Losse nummers van het tijdschrift Heem zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans in de Dommelstraat en op maandag in het Oude Raadhuis. De collecties van onder andere foto’s, documentatie, oude krantenknipsels, notariële akten, rouwbrieven en bidprentjes worden regelmatig aangevuld door schenkingen. Mocht u iets in de kast hebben liggen dat past bij deze collecties, gooi het niet weg! De vrijwilligers van de heemkundekring stellen het erg op prijs als u contact opneemt met een van onze vrijwilligers, of zelf eens langskomt op maandag in het Oude Raadhuis tussen 09.30 en 16.00 uur.