Een van de kunstwerken van Peterjan Prinsen
Een van de kunstwerken van Peterjan Prinsen Foto: Peterjan Prinsen

‘Kunst in de Kas’ pop-up expositie

Algemeen Kunst

Son en Breugel - In het paasweekeinde gaat de Pop-Up kunsttentoonstelling ‘Kunst in de Kas’ van start in de plantenkas van het voormalig Tuincentrum Dankers aan de Eindhovenseweg 27 in Son en Breugel. De expositie is vijf achtereenvolgende weekends geopend, van paaszaterdag 16 april tot en met zondag 15 mei, telkens van 13.00 tot 17.00 uur. De opening vindt plaats op zaterdag 16 april, 15.00 uur. Ook maandag tweede paasdag geopend.

Kunstgaleries in Brabant zijn de eerstkomende jaren nagenoeg volledig voorzien en daarom neemt een groep van zes geschoolde kunstenaars het heft in handen om de tentoonstelling onder eigen regie te organiseren. De plantenkas leent zich uitstekend voor deze groepsmanifestatie. Er zal een zeer gevarieerd en verrassend palet aan kunstwerken te bewonderen zijn: transparanten, beelden gemaakt uit brood, conceptuele en abstracte werken, schilderijen en collages, keramische sculpturen en een Land-Art installatie (bij de toegang van de kas).

Teo Bähler, Doranne van der Heijden, Kim Kivits, Feije Oosterhof, Peterjan Prinsen en Betsie Zegers-van Casteren tekenen voor deze afwisselende expositie. Waar dit kan zullen ze aanwezig zijn in de kas.

Exposanten
Beeldend kunstenaar en architect Teo Baehler, presenteert dit jaar Broodt, een nieuwe serie sculpturen met brood gemaakt. Hij vermijdt totale abstractie en zoekt op eigenzinnige wijze de balans tussen echtheid en vervreemding door vorm en onconventioneel afwerkmateriaal. Tevens zal hij in de voortuin van de plantenkas een Land-Art installatie tentoonstellen.

Doranne van der Heijden, kunstenares (mixed media, conceptueel werk met heldere beeldtaal) vindt inspiratie in haar moederschap, haar innerlijk, objecten, patronen en rituelen die zij dagelijks tegenkomt. Ideeën ontstaan vanuit onderzoek, verzamelingen, foto’s en herhalingen. Zij wil niet vastzitten aan bepaalde materialen, zij zoekt naar het juiste materiaal om haar conceptuele ideeën te realiseren.

Kunstenares Kim Kivits (olieverfschilderijen op transparanten) wordt geïnspireerd door houdingen en bewegingen van mensen en gebruikt deze als uitgangspunt voor nieuwe vormen. Haar werk kenmerkt zich doordat het organische lijnen en vlakken op verschillende lagen combineert tot nieuwe beelden.

Kunstenaar Feije Oosterhof maakt keramische sculpturen met diverse technieken. Ze zijn gemodelleerd, gegoten, geglazuurd en onderling verschillend, maar allemaal voortkomend uit zijn verwondering over het leven en de natuur. Feije wordt geïnspireerd door het leven en werken van anderen in de breedste zin van het woord. Hij ziet zijn werken als onderzoek of als eindproduct.

Peterjan Prinsen is een eigentijdse kunstschilder met een achtergrond als fotograaf. Zijn figuratieve beelden combineert hij vaak met abstracte elementen. Inspiratie haalt hij uit de natuur en mensen in alledaagse omstandigheden en hij kan dan worden geraakt door de schoonheid in vorm, perspectief en compositie. Peterjan schildert met een vlotte toets en doorgaans in olieverf.

Kunstenares Betsie Zegers (druktechnieken, papierbewerkingen, collages/verschillende technieken) werkt intuïtief en haar werken ontstaan tijdens het werkproces. Zij wordt geïnspireerd door de rust en onrust om haar heen en de natuur in al haar elementen. Typerend en belangrijk voor Betsie is de gelaagdheid in haar werk.