Corry en Hennie te midden van de contactpersonen in Polen
Corry en Hennie te midden van de contactpersonen in Polen Foto: ©Corry van Asseldonk

Een Son en Breugels hart onder de riem voor Oekraïners

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Al veel Nederlanders, onder wie ook inwoners uit Son en Breugel, zijn de afgelopen weken met hulpgoederen naar Polen en Oekraïne gereden om de mensen in de oorlogsgebieden te helpen en te ondersteunen. Op zondag 10 april zijn dorpsgenoten Corry van Asseldonk en Hennie van Hagen met een auto vol producten naar Polen gereden om de mensen die nog in Oekraïne zijn een hart onder de riem te steken.

Redacteur: Emmy Grit


Voor zijn werk moest Hennie naar Polen om daar vier fabrieken te bezoeken. Corry: “Als we dan toch die kant op gaan, dan kunnen we beter met een volle auto gaan. Hennie heeft zijn contactpersoon gebeld en uitgelegd wat we van plan waren.” Hennie vult aan: “Die kende mensen in Polen die goederen inzamelen voor inwoners in Oekraïense dorpen en steden en die het ook daadwerkelijk daar naartoe brengen, want dat was voor ons wel belangrijk.” Oekraïense vluchtelingen die al in Polen zijn, worden al geholpen en hebben onderdak, maar mensen die nog in Oekraïne zijn, hebben niets meer; ze kunnen zelfs niets meer kopen omdat de winkels leeg zijn en niet meer bevoorraad worden. “Die mensen leven constant in angst, want hun mannen en vaders zijn aan het vechten”, vult Corry aan.

Oproep
Corry heeft hun plannen via e-mail en WhatsApp bekendgemaakt en heeft gevraagd of ze verzorgingsmiddelen, houdbaar eten en snoep voor de kinderen wilden doneren, zodat zij dat mee konden nemen. “Als we onze auto vol hebben, dan ben ik dik tevreden, dacht ik nog. Het liep al snel uit de hand; heel veel mensen kwamen tassen en dozen vol artikelen en etenswaren brengen. Maar ook als Hennie of ik ergens waren, kregen we goederen mee voor Oekraïne”, vertelt ze trots.

Extra vracht
De hoeveelheid goederen was inmiddels zo groot geworden dat hun auto te klein werd. Hennie heeft daarop contact opgenomen met een transportbedrijf uit Roggel wat voor hem rijdt vanuit Polen en hij reageerde meteen enthousiast: “Wij moesten de spullen dan wel naar Roggel brengen. Wij hebben alles wat we in de auto konden krijgen naar hen gebracht, en hij heeft ze mee naar Polen genomen. Inmiddels stond ons huis alweer vol met nieuwe dozen en tassen en die hebben we zondag 10 april meegenomen.” Behalve producten hebben familieleden, vrienden en dorpsgenoten ook geld gegeven. Hennie en Corry hebben hiervan bij een groothandel in Polen twee pallets met eten gekocht.

Hand op hun hart
Bij het verzamelpunt in Polen hebben Corry en Hennie hun auto leeggeladen. “Hier waren Oekraïense vrouwen de goederen aan het sorteren die naar hun thuisland worden gebracht. Deze mensen waren zo dankbaar, ze konden het niet vertellen, maar met gebaren hebben ze ons dat heel duidelijk gemaakt, telkens met een hand op hun hart, en dat was een emotioneel moment”, zegt Corry, die daarvan nog steeds onder de indruk is. De taalbarrière werd opgelost door een mevrouw die zowel Oekraïens als Pools sprak, en dat werd weer in het Engels vertaald voor Corry en Hennie.

Gastvrij
Corry en Hennie waren onder de indruk hoe dankbaar de Oekraïense mensen zijn die in Polen worden opgevangen. “Onze contactpersoon vertelde dat er 2,3 miljoen Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen, in Polen zijn. Negentig procent van deze mensen is opgevangen door Poolse gezinnen. Die mensen komen vaak aan op stations en daar wordt hun verteld waar ze naartoe kunnen.” Hennie vult aan: “Het is echt goed georganiseerd en de Polen zijn erg gastvrij voor hun buurland. De Oekraïense mensen kunnen in Polen werken en de kinderen kunnen naar school; ze worden opgenomen in de maatschappij.” Corry en Hennie hebben veel Poolse mensen gesproken en zij zagen de angst in hun ogen. “Bang dat Polen het volgende land is dat wordt aangevallen door de Russen”, aldus Corry.

Dankbaar
Ze willen hun familieleden, vrienden en dorpsgenoten ook nog hartelijk bedanken voor de gulle giften die zij hebben mogen ontvangen door een berichtje dat Corry heeft gestuurd. “Het is hartverwarmend dat familie, vrienden en veel inwoners uit Son en Breugel meeleven. Het liep een beetje uit de hand, maar gelukkig hebben we alles wat we gekregen hebben in Polen kunnen afgeven, en we kunnen oprecht zeggen dat het op de juiste plaats is terechtgekomen”, aldus Corry en Hennie, die inmiddels weer terug zijn in Son en Breugel. Beiden sluiten niet uit dat het bij dit ene bezoek blijft. Er zijn inmiddels contacten geweest zodat er misschien nog een tweede bezoek gepland wordt. “Dan zullen we opnieuw goederen meenemen”, sluiten ze af.

Gekochte etenswaren in Polen