Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Jan en Millvina de Buck-Bazen vieren gouden huwelijk

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Jan de Buck (72) is geboren in Hollandsche Rading, een dorp tussen Hilversum en Utrecht. Zijn vrouw Millvina (74) werd in Rotterdam, samen met haar tweelingzus, geboren, en in totaal bestond het gezin uit tien kinderen. Op de trouwdag van prinses Beatrix en prins Claus, 10 maart 1966, hebben Jan en Millvina elkaar in een discotheek in Hilversum leren kennen, waar Millvina ‘in de armen viel’ van Jan. Zes jaar later zijn ze getrouwd, en op 21 april vieren ze hun gouden huwelijksfeest.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Jan was vijf jaar toen zijn vader overleed, en zijn enige broer is later door een tragisch verkeersongeluk om het leven gekomen. Na de lagere technische school (lts) is Jan via een schakelklas naar de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam gegaan, waar hij als 21-jarige zijn diploma heeft behaald. Nadat Millvina de Handelsavondschool had gedaan, is zij bij de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij in Amsterdam gaan werken, eerst als medewerker informatie- en communicatietechnologie (ict), later als afdelingschef binnen het bedrijf. De eerste kennismaking weten ze nog als de dag van gisteren. Jan was 16 jaar oud en een verlegen jongen. “In een discotheek in Hilversum zag ik een aantal meisjes boven staan en mijn blik ging naar Millvina. Heel toevallig kwam zij naar beneden en wilde haar tasje pakken, dat net boven mijn hoofd hing. Ze struikelde over mijn benen en viel letterlijk in mijn armen”, blikt Jan terug. “Ik ben letterlijk op Jan gevallen”, lacht Millvina. Jan vroeg Millvina ten dans en vanaf dat moment wisten ze dat ze voor elkaar bestemd waren.

Verrassing
Jan woonde vanwege zijn studie in Amsterdam op kamers en Millvina werkte al. Jan: “Zij stond er financieel beter voor dan ik. Op een dag verraste zij me met een BMW-motor, waardoor ik op en neer kon rijden. Ik ben weer bij mijn moeder gaan wonen, dat scheelde financieel erg veel.” Na het behalen van zijn diploma is Jan gaan varen en in dienst gegaan bij Van Nievelt Goudriaan Scheepvaartbedrijf op de grote vaart. Deze schepen vervoerden onder andere Chiquita-bananen vanuit hoofdzakelijk Midden-Amerika. Jan werkte als scheepswerktuigkundige op het schip en was vaak een halfjaar weg. Millvina: “Ik schreef elke dag een brief aan Jan en als er iets speciaals was, stuurde ik een telegram via Scheveningen Radio. Dat was ons contact op dat moment.”

Gezin
“Ik wilde graag een keer met Jan meevaren, maar dan moesten we wel getrouwd zijn. Dus zijn we in 1972 getrouwd, waarna we naar een bovenwoning in Hollandsche Rading verhuisden. Ik ben een halfjaar met Jan meegevaren en heb de halve wereld gezien”, blikt ze terug. Toen Jan en Millvina een zoon kregen, is Jan gestopt op de grote vaart; daarna werd in het gezin nog een dochter geboren. Inmiddels waren ze naar Friesland verhuisd. “Daar ben ik gaan werken op de kleine handelsvaart, waardoor ik meer thuis was”, vertelt Jan. In totaal heeft Jan 23 jaar gevaren, waarna hij na een ernstig verkeersongeluk in 1991 werd afgekeurd voor de scheepvaart. Jan: “Ik vond het nog te vroeg om achter de geraniums te gaan zitten en heb toen mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald.

Verhuizen
In 1987 zijn ze naar Son en Breugel verhuisd, en vanaf 1995 tot aan zijn pensioen heeft Jan nog bij een transportbedrijf gewerkt. Millvina heeft altijd gewerkt, ook toen ze kinderen kregen: “Ik had het geluk dat ik veel thuis kon werken als tekstverwerkster. Mijn laatste werkgever was de gemeente Veldhoven, waar ik medewerkster ICT was.”

Geen stilzitters
Jan en Millvina hebben zeker geen saai leven gehad en zitten nu nog niet stil. Jan werkt nog drie dagen in de week bij een distributiebedrijf van auto-onderdelen, hij rijdt voor AutoMaatje en heeft als hobby fotograferen, computers en drones. Millvina gaat twee keer per week tennissen in Eindhoven; ze gaat dan op de fiets naar de Genneper Parken, waar ze al dertig jaar lid is van de tennisclub. Haar grootste hobby is genealogie (stamboomonderzoek) en ze heeft een eigen website.

Wijze woorden
Inmiddels wonen ze alweer bijna vier jaar in een mooi appartement aan het Wilhelmina-kanaal in Son en Breugel en is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen. Millvina denkt nog vaak aan de wijze woorden die haar vader jaren geleden tot haar sprak. “Hij zei: ‘Millvina je moet elke dag werken aan je relatie, want jullie zijn twee verschillende, unieke personen, en je moet zorgen dat je niet afhankelijk bent van je man’ en dat heb ik altijd goed onthouden”, zegt ze. “En daarom vullen we elkaar waarschijnlijk zo goed aan”, sluit het bruidspaar af.

Afbeelding