Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Juiste toon geraakt door Ina, Martijn, Ewoud en Wouter

Algemeen Muziek

Diploma A, B en C hadden de vier muzikanten van harmonie Pro Honore et Virtute (PHEV) al eerder behaald. Ina Meulendijks (19), Martijn Kraakman (21), Ewoud Meertens (19) en Wouter Vogels (19) gingen donderdag 21 april op voor hun D-examen: een examenconcert met het harmonieorkest van PHEV. Met jarenlange muzieklessen hebben de examenkandidaten de afgelopen jaren naar dit hoogtepunt toegewerkt. 

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Nog nooit is het bij de harmonie voorgekomen dat vier jeugdige muzikanten tegelijkertijd hun D-examen doen. Het examenconcert bestond uit het samenspelen met alle muzikanten van het harmonieorkest, waarbij Ina, Martijn, Ewoud en Wouter ieder een solostuk speelden, waarbij zij ondersteund werden door de harmonieleden. Het optreden werd beoordeeld door een vakkundige jury die in het Vestzaktheater aandachtig luisterde of de juiste noot gespeeld werd.

Melodisch slagwerk
Wouter beet het spits af. Als zevenjarige is Wouter ingestroomd bij PHEV en heeft les gekregen van Patrick van den Heuvel van Rhythm Impact. Hij is op de kleine trom begonnen en later doorgestroomd naar het melodische slagwerk. Sinds 2016 is hij een van de leden van het harmonieorkest en zes jaar later legde hij nu zijn D-examen af als slagwerker op de marimba. Samen met het orkest speelde hij zijn solo, en het publiek luisterde aandachtig naar de vele mooie, verschillende noten die Wouter op de marimba liet horen. Geconcentreerd vloeiden zijn handen behendig over het instrument, waarbij de mooiste klanken op het juiste moment hoorbaar waren. Het optreden werd met een 8 beoordeeld.

Kleine trom
Vervolgens stond Ewoud in ‘the spotlight’. Net als Wouter is hij als zevenjarige begonnen bij PHEV en ook op de kleine trom bij Rhythm Impact. In 2017 is hij bij het harmonieorkest ingestroomd, nadat hij samen met Wouter binnen het orkest en ook bij de Malletgroep een mooie tijd had meegemaakt. Ewoud speelde tijdens het examen op de vibrafoon, en hij liet samen met het orkest de ene gevoelige noot na de andere horen. De bewegingen werden soms razendsnel afgewisseld: van een rustig begin naar uptempo, waarna weer terug naar een rustig deel. Iedere noot werd zuiver geraakt, wat een genot was voor het oor. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kunnen en dat werd beoordeeld met een 9.

Lat hoog gelegd
Het derde optreden werd gespeeld door Martijn. Als achtjarige is hij met trompet spelen begonnen en hij speelt inmiddels alweer enkele jaren trombone. In 2017 is hij ingestroomd bij het harmonieorkest en heeft al laten zien dat hij daar een waardevolle kracht is. De voorbereiding van het optreden van Martijn Kraakman had nogal wat voeten in aarde. Dirigent Johan Smeulders: “Martijn had de lat voor hemzelf erg hoog gelegd, maar hij was vastberaden om zijn tanden in het gekozen muziekstuk te zetten. In overleg werd de muziek besteld, maar het bleek dat die niet beschikbaar was voor een harmonieorkest. Wij lieten ons niet uit het veld slaan en ik heb de muziek herschreven. Het was daardoor niet alleen een grote uitdaging voor hem, maar ook voor mij als dirigent en de orkestleden.” Volgens Johan was het ‘kneiterlastig’ om dit nummer te spelen, maar Martijn bewees dat hij na zijn lessen, die hij ongeveer tien jaar heeft gevolgd bij Ben van de Biggelaar, toe was aan deze uitdaging. Zijn optreden werd gewaardeerd met een 8,3, waarbij de jury opmerkte dat hij sinds december 2021 enorme sprongen vooruit heeft gemaakt, wat te merken was in de uitvoering van ‘Rapsodia Borealis’, dat dus speciaal voor hem is herschreven.

Dwarsfluit
Last but not least was het optreden van Ina. Haar eerste kennismaking met de dwarsfluit was op de basisschool. Ze was meteen enthousiast en is in 2014 bij PHEV begonnen en in 2019 ingestroomd bij het harmonieorkest. Ina heeft les gehad van haar grote voorbeeld Monique Oosting en de laatste jaren van Sophie de Ruijter van muziekschool 040Muziek. Ze heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om tijdens dit examenconcert het beste uit haarzelf te halen. Haar optreden werd beoordeeld met een 7,6.

Nog niet helemaal klaar
Ewoud en Wouter gaan zich nu voorbereiden op het vervolg van het D-examen. Hans Waals, voorzitter van harmonie PHEV: “Het D-examen bestaat uit verschillende onderdelen: theorie, toonladders, etudes, een live-optreden met het orkest en enkele solo voordrachtstukken. Dat laatste moet nog ingevuld worden en als zij dat onderdeel ook positief afsluiten, dan zijn Ewoud en Wouter ook geslaagd voor het examen. De eerste twee onderdelen zijn in ieder geval met een mooi cijfer afgerond.” Martijn en Ina zijn na het examenconcert officieel geslaagd voor hun D-examen omdat zij inmiddels alle onderdelen van het examen positief hebben afgesloten.

Klaarstomen
Freddie Louwers, bestuurslid Opleidingen, kijkt met trots terug op het examenconcert en op de prestaties van de eindexamenkandidaten. “De aandacht voor de opleidingen binnen PHEV en de samenwerking met muziekscholen Rhythm Impact en 040Muziek laten zien dat we op de goede weg zitten. We hebben opnieuw, dit keer vier, kandidaten klaargestoomd voor ‘het grote werk’.”

Dommelhuis
Dit concert was het laatste dat PHEV in het Vestzaktheater heeft gegeven. “We hebben vele jaren gerepeteerd in het Vestzaktheater en vele concerten gegeven. Nu de verhuizing naar het Dommelhuis over enkele weken plaatsvindt, gaan we ons opmaken voor een nieuw hoofdstuk in ons bestaan. Het eerstvolgende concert dat wij geven is op 9 juli tijdens het openingsweekend van het Dommelhuis. Samen met alle leden zijn wij al bezig met de voorbereidingen. Natuurlijk mag je dit concert ook niet missen”, sluit Hans tevreden af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De jury op de voorste rij luistert aandachtig naar de prestaties van de vier examenkandidaten
V.l.n.r.: Martijn, Ewoud, Ina en Wouter