De binnenkant van de escaperoom-bus
De binnenkant van de escaperoom-bus Foto: ©politie Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel

Escaperoom BL@CKMAIL op het Raadhuisplein

Algemeen

Son en Breugel - Escaperoom BL@CKMAIL moet jongeren bewuster maken. “Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 in bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar je ouders en vrienden...” Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL van de politie Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel, die met een bus op 28 april van 12.00 tot 17.00 uur op de markt op het Raadhuisplein staat. Het doel van deze escaperoom is dat de politie op een andere manier jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar bewuster wil maken met betrekking tot chantage via internet.

Redacteur: Emmy Grit

Voordat de escaperoom gestart wordt, wordt bovenstaande tekst voorgelezen, waarna de deelnemers, maximaal vier jongeren tegelijkertijd in de bus, twintig minuten de tijd hebben om te voorkomen dat de foto’s online komen. Hoofdagente Beau de Ridder, die onder andere jeugd en sociale media in haar takenpakket heeft, legt uit dat de deelnemers vier codes moeten bemachtigen bij vier opdrachten. 

Debriefing
Beau: “Elke foute code geeft een minuut speeltijdaftrek. De kracht van het spel zit in de debriefing. Deelnemers zijn enthousiast en vaak ‘getriggerd’ door het onderwerp.” Na het spel gaan de deelnemers in gesprek met een begeleider. Hierin wordt vooral gesproken over digitale veiligheid, over schaamte en waar je terechtkunt als je slachtoffer bent van cybercrime of sextortion (seksuele afpersing).

Twee agenten
Tijdens het spel worden de deelnemers begeleid door twee agenten: de een zorgt voor de inleiding en begeleidt het spel, de ander doet de debriefing met de groep die het spel heeft gedaan.

Wil je het spel in de escaperoom spelen, kom vandaag 28 april tussen 12.00 en 17.00 uur naar het Raadhuisplein.