Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Samen zijn, samen herdenken

Algemeen Herdenken

Son en Breugel - Indrukwekkend, zo kun je het beste de Nationale Herdenking van woensdag 4 mei in Son en Breugel omschrijven. De afgelopen twee jaar kreeg de herdenking een andere invulling vanwege de coronapandemie en kon er niet gezamenlijk bij oorlogsmonument De Parachutist herdacht worden. Dit jaar was het weer zoals de jaren voordat corona uitbrak. Er was veel belangstelling bij het monument bij de vijver aan de Europalaan. Opvallend was dat een groot aantal jongeren en kinderen de herdenking bijwoonden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het vuur brandde bij oorlogsmonument De Parachutist. De veteranen hadden hun plaats ingenomen en de leden van scouting Dutmella en de Mgr. Bekkersgroep stonden in rijen opgesteld. Na de oecumenische dienst in de kerk aan de Zandstraat volgde de stille tocht, onder leiding van harmonie Pro Honore et Virtute en het St.-Catharinagilde, naar de herdenkingsplaats waar de vele belangstellenden hun plaats op de stoelen of daarachter hadden ingenomen.

Signaal Taptoe
Arron van de Weijer speelde het signaal Taptoe, waarna aansluitend de twee minuten stilte volgden. Kinderen zaten muisstil op de grond, de aanwezigen staarden voor zich uit, sommigen sloten hun ogen en waren in gedachten verzonken; iedereen herdacht in stilte, op zijn of haar eigen manier, ter nagedachtenis aan hen die het leven hebben gelaten in de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Kransen en bloemen
Na de twee minuten stilte bracht het St.-Catharinagilde een vendelsaluut en las Geertje Rajh, leerling van De Krommen Hoek, haar gedicht ‘Een keer vaker…’ voor, gevolgd door Sterre van der Duijn die het gedicht ‘Vrijheid’ van Sara Promper (leerlingen van De Regenboog) voorlas. Samen met burgemeester Hans Gaillard legden zij, namens de gemeente, een krans bij het monument neer. Mikky Grünholz van de sinti gemeenschap legt normaal gesproken een krans namens de sinti gemeenschap; dit jaar werden de honneurs waargenomen door dochter Jamaica; zij legde samen met de burgemeester een krans neer. Aansluitend legden vertegenwoordigers van de Veteranen Son en Breugel een krans, gevolgd door Femke Perry en Joline Bruggeman die namens de jeugdgemeenteraad een bloemstuk neerlegden. Namens KOVOM (Koude Oorlog Vereniging Oud-militairen) sloot Frank van Rooij de rij en legde een bloemstuk neer. Na het officiële gedeelte werden, onder de muzikale klanken van harmonie PHEV, de aanwezigen uitgenodigd om hun bloemen aan de voet van het monument in een van de vazen neer te zetten. Veel van de aanwezigen maakten hier gebruik van.

77 jaar vrijheid
Nadat de aanwezigen weer plaats hadden genomen, richtte burgemeester Hans Gaillard het woord tot de aanwezigen. Ook verwelkomde hij, in het Engels, de Oekraïense mensen die op dit moment bij gastgezinnen in Son en Breugel verblijven en ook aanwezig waren bij de herdenking. Burgemeester Gaillard: “77 jaar lang was oorlog iets van ver weg of van het verleden, tot 24 februari 2022. Dat was de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel. De Russische invasie in Oekraïne heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog op zo’n grote schaal in Europa, en die ons zo raakt, niet tot het verleden behoort, en dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn.” Speciaal voor de Oekraïense mensen werden gedeeltes van de toespraak door de burgemeester in het Engels vertaald.

Coronacrisis
Ook blikte de burgemeester terug naar de afgelopen twee jaar. “We leken door de coronacrisis de verbondenheid met elkaar kwijt te raken, doordat bezoek, feesten en ook herdenken fysiek niet mogelijk waren. Het is nu wel duidelijk dat die verbondenheid nog heel erg sterk is. We hebben elkaar weer gevonden en we hebben oog voor de mensen die het nu het hardste nodig hebben”, aldus de burgemeester.

Ieder jaar opnieuw
De jaarlijkse herdenking is belangrijk. Het minste wat gedaan kan worden, is de doden herdenken. Uit respect, maar ook om de idealen, waarvoor zij zich zelfs met hun leven hebben ingezet, te laten voortduren. “Ieder jaar opnieuw als één verbond herdenken, en zo het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uitdragen, want een sterkere strijd tegen oorlog is er niet”, aldus de burgemeester. En die vrijheid geef je door, en daarom worden zij herdacht, ieder jaar opnieuw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding