Willem Donkers en Marieke Schoenmakers (beiden LEVgroep) die de mantelzorgdag hebben georganiseerd
Willem Donkers en Marieke Schoenmakers (beiden LEVgroep) die de mantelzorgdag hebben georganiseerd Foto: @LEVgroep Son en Breugel

Dankbaarheid en verbinding tijdens Mantelzorgdag

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De Mantelzorgdag, die in november 2021 geen doorgang kon vinden, vond vrijdag 13 mei plaats in café-restaurant De Zwaan. Zo’n 40 mantelzorgers hadden zich aangemeld en waren aanwezig voor een uitgebreide lunch. Bij binnenkomst mochten ze zelf een plekje uitzoeken aan de feestelijk versierde ronde tafels. Wethouder Boersma sprak hen ’s middags toe met mooie, liefdevolle woorden.

Twee vrouwen van begin 70 vonden elkaar op deze dag en hadden steun aan elkaar vanwege een vergelijkbaar ziektebeeld van hun partners; ze hebben hun telefoonnummers uitgewisseld om verder contact met elkaar te hebben. Een man van rond de 80 jaar vond dit lotgenotencontact ontzettend belangrijk, en heeft dit ook aangegeven op het formuliertje dat uitgedeeld werd, waarop mantelzorgers hun wensen en behoeftes konden aangeven: koffie/thee drinken met lotgenoten, creatieve activiteiten, jeu de boules, BBQ-en en wandelen. De komende tijd zal er het een en ander georganiseerd worden, wat via een nieuwsbrief wordt gecommuniceerd aan de mantelzorgers. Ook waren er diverse gesprekken met zorgconsulenten en Mantelaar (ondersteuning door zorgstudenten), want de behoefte aan zorgondersteuning is groot.

’s Avonds was er voor zo’n dertig mantelzorgers (onder wie ook jonge mantelzorgers en werkende mantelzorgers) een diner. Tijdens het diner tekende Sandor Paulus prachtige karikaturen voor wie wilde, en werden mooie nummers gezongen en gespeeld door Jeroen en Kyra van Key4Music, die ’s middags ook te horen waren tijdens de lunch. De organisatie, Belangenbehartiging Mantelzorgers, gemeente Son en Breugel en LEVgroep kijken terug op een geslaagde dag en avond.