De Vijverberg wordt omgebouwd tot opvang voor Oekraïense vluchtelingen
De Vijverberg wordt omgebouwd tot opvang voor Oekraïense vluchtelingen Foto: MooiSonenBreugel

Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Toen Chris Spooren werd gevraagd om de voormalige school De Vijverberg aan de Ruysdaelstraat geschikt te maken voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, zei hij direct ja. Chris heeft als projectleider voor de gemeente Son en Breugel al veel projecten begeleid, maar dit vond hij toch wel iets bijzonders; misschien wel omdat hij als basisschoolleerling ooit op deze school les kreeg.

Redacteur: Adrie Neervoort

De voormalige basisschool, die recentelijk nog als tijdelijk gemeentehuis fungeerde, was zeker niet ingedeeld en voorzien als woonlocatie. Chris moest dit gebouw binnen een kleine twee maanden omtoveren tot een tijdelijk onderkomen voor maximaal honderd vluchtelingen uit Oekraïne. Hij wist dat hij het project niet alleen hoefde uit te voeren; hij zou het zoals altijd samendoen met verschillende bedrijven en mensen.

Geschikt gemaakt
Doordat de vluchtelingen zo snel mogelijk een meer permanente verblijfplaats moeten hebben, zijn er al verschillende locaties in de regio geschikt gemaakt, zoals het oude Rabobankgebouw aan de Kronehoefstraat en een gebouw op Strijp S in Eindhoven. Daardoor is er bij enkele bouwbedrijven al kennis in huis hoe je snel en efficiënt een leegstaand gebouw tot een vrij comfortabel wooncomplex verbouwd.

‘No go’
“Ík wilde geen gordijntjes die de privacy zouden waarborgen, dat was een ‘no go’ voor mij “, zegt Chris, als hij de vorderingen van de bouw in het voormalige schoolgebouw laat zien. “Dit was eerst de werkkamer van onze burgemeester”, zegt Chris, daarmee verwijzend naar de vorige tijdelijke functie van het gebouw. Hij opent een deur en we staan in een redelijk grote woonkamer. De voormalige werkkamer is omgebouwd tot twee aparte kamers met ieder een eigen deur. “Een eigen deur, dat vond ik belangrijk voor de privacy”, aldus Chris.

Achttien kamers
Er zijn in totaal achttien kamers in het gebouw gecreëerd, allemaal met een eigen deur, en ruimte voor vier of zes personen, verdeeld over de eerste etage en de begane grond. De zespersoonskamer oogt redelijk groot nu hij leeg is, maar straks wordt deze ruimte dus gevuld door zes mensen met evenzoveel bedden, een tafel en stoelen, een kast en een koelkast, en nog wat meer.

Twee soorten opvang
Op dit moment zijn er twee soorten opvang voor Oekraïense vluchtelingen: crisis-noodopvang en een opvang voor langere tijd; de opvang in de voormalige school is er een voor langere tijd. “We gaan er nu vanuit dat dit gebouw voor tussen de zes en negen maanden onderdak gaat bieden aan maximaal honderd vluchtelingen”, aldus burgemeester Hans Gaillard, die zegt ook trots te zijn op wat er nu al is gerealiseerd in het oude schoolgebouw. Vanaf 20 juni kunnen de eerste vluchtelingen zich hier melden; de veiligheidsregio bepaalt hoeveel vluchtelingen daadwerkelijk hier naartoe komen, en wanneer. Bij Microlab in Eindhoven worden centraal alle Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Daar wordt ook gekeken welke gemeente in de regio nog ruimte heeft voor opvang. Hierdoor heeft de gemeente Son en Breugel op dit moment nog geen idee over de samenstelling van de tijdelijke bewoners. “Wij spelen daar geen rol in, wij faciliteren een goed en veilig onderkomen voor een wat langere tijd”, legt Gaillard uit. De kosten worden vergoed door het rijk, volgens Gaillard, en het is dus een kwestie van bonnetjes bewaren.

Gemeenschappelijke ruimtes
Behalve de kamers met voldoende privacy is er ook veel aandacht voor gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw; zo zijn er op de eerste etage straks verschillende ruimtes met comfortabele stoelen waarin men even kan bijkletsen of een boek lezen.

Buitenterrein
In het schoolgebouw waren natuurlijk geen douches en te weinig toiletten; deze laatste zijn uitgebreid, en er zijn ook verschillende kleine ruimtes met een wasbak, die afgesloten kunnen worden. Ook zijn er verschillende douchecabines die eveneens in aparte ruimtes staan, die elk ook weer kunnen worden afgesloten. Op de begane grond is er een speelkamer met een omheind buitenterreintje waar de allerkleinsten eventueel kunnen spelen. Er is ook een gezamenlijke ruimte waar televisie kan worden gekeken. In het gebouw was wel een keuken aanwezig, maar die was te klein voor het aantal beoogde bewoners. In een ruimte op de begane grond zijn nu vier volwaardige keukens geplaatst, zodat er door de bewoners zelf gekookt kan worden.

Belcellen
“Het is ook een beetje roeien met de riemen die je hebt, en ook gebruik maken van de dingen die je hebt”, aldus Gaillard. Zo zijn er een aantal belcellen (uit de tijd van het tijdelijke gemeentehuis) in het gebouw, die zijn blijven staan, en nu dus gebruikt kunnen worden om privé een telefoongesprek te voeren.

Coördinator
Een schoolgebouw, omgebouwd tot een tijdelijke woonlocatie in een bestaande wijk, vraagt ook om uitleg aan de bewoners van de wijk. Daarom zijn volgens de gemeente de direct omwonenden geïnformeerd over de komst van de Oekraïense vluchtelingen in hun wijk. Maar daarbij houdt het niet op, volgens Annemarie Robesin van de gemeente Son en Breugel: “De omwonenden zullen ook steeds op de hoogte worden gehouden.” De gemeente benadrukt dat een goede verstandhouding tussen de tijdelijke nieuwe wijkbewoners en de huidige bewoners van de wijk belangrijk is. Daarom zal er straks ook een coördinator aanwezig zijn die voor zowel de bewoners als de omwonenden het aanspreekpunt is.

Bereidwilligheid
Wat Chris vooral tijdens zijn werk merkt is de bereidwilligheid van mensen. Zo zijn er bij lokale bedrijven materiaal en spullen besteld omdat die niet op korte termijn door de betrokken aannemers konden worden geleverd, zoals bijvoorbeeld witgoed, meubels, serviesgoed en bedden. De extra inzet van deze bedrijven heeft ervoor gezorgd dat alles toch op tijd geleverd is. Bovendien zijn er inmiddels ook spullen gedoneerd door particulieren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Vijverberg die verbouwd wordt tot tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen