Joods Historisch Museum
Joods Historisch Museum Foto: Lia Bruin

Vrouwen vereniging Scala Bezocht Joods Historisch museum

Algemeen

Son en Breugel - Op maandag 25 juli bracht vrouwen vereniging Scala met de Plusbus een bezoek aan het Joods Historisch museum in Amsterdam. De Plusbus is een initiatief van de vriendenloterij die zo museum bezoek voor senioren mogelijk maakt.

Gastredacteur: Geesje Melisse

Het Joods Historisch Museum maakt deel uit van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) Het JCK ligt midden in de Amsterdamse Jodenbuurt en omvat behalve het museum, de Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim en de Hollandse Schouwburg.

Bij het museum aangekomen stond de koffie klaar en werden we in 3 groepen verdeeld die elk begeleid werden door een gids. Zij vertelden boeiend over de religie, cultuur en de geschiedenis van de Joden. In de 17e en 18e eeuw was Amsterdam een van de grootste en belangrijkste Joodse steden in Europa. Zij kwamen naar Amsterdam en noemden het Mokum wat “een goede plaats “betekent. In 1932 werd het museum officieel geopend, maar in 1940 door de Duitsers gesloten en de collectie werd naar Duitsland afgevoerd. Bij de heropening in 1955 ontbrak 80% van de collectie. Door particulieren werden toen spullen ingebracht en in 1987 is het vernieuwde Joods Historisch museum  heropend.

!