De nieuwe aanplant rondom de volière in Breugel
De nieuwe aanplant rondom de volière in Breugel Foto: Wil Feijen

Burgerinitiatief maakt Breugel weer wat groener

Algemeen

Anouk de Haas en Aafke Reker wonen in Breugel. Zij hebben een droom, een ambitie: zij willen Breugel vergroenen.
“Onze ambitie is om van ons dorp een groen paradijs te maken, door mooie, diverse en inheemse planten en bloemen aan te planten. En als we het samen onderhouden, creëren we meer verbinding tussen de inwoners. Daarom hebben we contact opgenomen met de gemeente Son en Breugel en onze plannen kenbaar gemaakt. De gemeente bleek erg blij te zijn met dit initiatief”, vertellen Anouk en Aafke.

Redactie: Adrie Neervoort

Doel van het initiatief is dat het uitnodigt tot verbinding tussen de mensen. De bedoeling is dat bezoekers die er straks komen kijken, of bloemen en vruchten plukken, ook vrijwillig helpen met wat klusjes. Dat kan door bijvoorbeeld de perken water te geven, onkruid te wieden of wat klein snoeiwerk te verrichten. Het idee is dat door het samen te onderhouden, er meer verbinding onderling ontstaat.

En zo begonnen Aafke en Anouk op woensdag 26 oktober met hulp van de gemeente en een aantal vrijwilligers, onder wie een aantal kinderen, met het aanplanten van het perk rondom de volière aan de Piet Heinlaan in Breugel. Elke inwoner van Son en Breugel kan een stukje gemeentelijke grond in hun buurt vergroenen door middel van burgerparticipatie. Er moet dan een plan komen waar 75% van de omwonenden akkoord voor heeft. De gemeente vergroenen gaat veel sneller als we het samen doen. 

Groenere omgeving door en voor bewoners, maar ook voor dieren
In het project willen we een gezond bodemleven creëren, wat goed is voor de bodembeestjes en daarnaast bijdraagt aan vermindering van CO2 in de atmosfeer. Daarnaast kiezen we voor veel bloeiende planten, met nectar voor insecten en vlinders, die mooi zijn om naar te kijken, en perken om van te genieten in deze drukke tijden. En dan willen we nog wat lekkers om te plukken, voor zowel de mensen als de vogels en eekhoorntjes”, leggen de initiatiefnemers Anouk en Aafke uit.

Eerste activiteiten in Van Galenstraat en Piet Heinlaan
Ook in de Van Galenstraat zijn Anouk en Aafke al aan de slag gegaan. Daar is, in overleg met de omwonenden, een plan gemaakt om een stukje van het beoogde groene paradijs te realiseren. Een deel van de laurier onder de bomen wordt weggehaald en vervangen door een divers perk met een zandbak. Wil je in contact komen met Anouk en/of Aafke stuur ze dan een mailtje: groen-groener@outlook.com 

De nieuwe aanplant rondom de volière in Breugel
De nieuwe aanplant rondom de volière in Breugel
Afbeelding
Algemeen 19 mrt., 07:00 Het kan niet anders dan dat dit muzikale initiatief een vervolg gaat krijgen
Afbeelding
Ingezonden 18 mrt., 18:00 Lezerspodium
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 14:00 Goede Doelen Week Son en Breugel kan bijna van start!
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 12:18 De Jumbo Clubkampioenschappen gaan van start bij TV Son en Breugel
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 12:00 Lazy Sonnie Afternoon presenteert de 'Helden van Son en Breugel'
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 10:00 IVN Doorstapwandeling zondag 19 maart