Buren toveren groenstrook om tot waar paradijs
Buren toveren groenstrook om tot waar paradijs Foto: Wil Feijen

Buren toveren groenstrook om tot waar paradijs

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen zaterdag was het zover; ondanks dat het een frisse dag was, waren er enthousiaste buren die samen de groenstrook bij de Van Galenstraat hebben omgetoverd tot een waar paradijs voor mens en dier. 

Het nieuwe ontwerp bevat een waterpomp, een zandbak, een hut begroeid met geurende kamperfoelie, en meerdere perken met uiteenlopende planten. De perken zijn ingedeeld naar de zintuigen. Zo is er een perk waar je naar hartelust kunt kijken naar verschillende kleuren, vormen en texturen, en een perk speciaal om te voelen aan alle soorten blaadjes met haartjes, gekartelde randjes en pluisjes. Daarnaast zijn er planten die veel insecten aantrekken, waar je van alles hoort als je goed luistert. Er kan in het proeven-en-ruikenperk ook worden geplukt, zodat kinderen met wat blaadjes hun water heerlijk kunnen laten smaken, bijvoorbeeld met allerlei soorten munt en citroenmelisse. In de zomer kun je smullen van frambozen, aalbessen, tijm en daslook, en eetbare bloemen proeven, zoals korenbloem en oostindische kers. In het perk waar alles geurt kun je over de eucalyptusblaadjes wrijven, en ruiken aan je handen als je lavendel hebt aangeraakt. 

Ieder seizoen is er wat nieuws te ontdekken en volgend jaar zullen er ook kleine feesten worden georganiseerd om iedereen die het leuk vindt te leren wat er valt te beleven bij de groenstrook aan de Van Galenstraat. 

Doel
“Het doel is mensen ervan bewust te maken dat we onze omgeving weer kunnen aanplanten met planten die goed zijn voor de natuur, maar ook heel aantrekkelijk voor ons als mensen. Met inheemse planten kunnen we op kleine schaal ecosystemen veel waardevoller maken zodat het bodemleven weer rijk wordt, meer dieren aantrekt, en zichzelf in stand houdt”, aldus Anouk de Haas-Serlé.

Tijdens plantdagen, maar ook na de aanplant, hoopt zij dat buurtgenoten samenkomen om te genieten van alles wat er groeit en bloeit. Anouk: “We kunnen mensen leren plantjes te gebruiken en daarnaast ook mensen zo met elkaar in gesprek laten komen. We hopen dit te stimuleren doordat de speelplekken, het ruilperk waar mensen hun eigen stekjes uitwisselen met anderen, en een waterpomp uitlokken tot samenwerking. Juist doordat gemeente en buurtbewoners zich verbinden en de woonomgeving weer van iedereen wordt, kunnen we educatieve, psychologische en maatschappelijke positieve effecten bereiken met openbaar groen.”

Samenwerking
Volgens Anouk is het doel om in de toekomst nog meer perken in Son en Breugel te vergroenen. Samenwerking met scholen en zorginstellingen staan op de planning om zo iedereen te laten profiteren van onze natuurlijke omgeving.

Mocht u ideeën hebben voor uw eigen buurt en daarmee graag aan de slag gaan, dan kunt u mailen naar
groen-groener@outlook.com

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal