Afbeelding
Foto: Ingezonden

Buurtbemiddelaars handen vol aan burenruzies

Algemeen

Son en Breugel - Maar liefst 21.000 meldingen van burenoverlast stroomden vorig jaar binnen bij organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. Het aantal meldingen blijft daarmee op een hoog niveau. De coronamaatregelen, zoals de maandenlange lockdown, zorgden voor meer ergernissen en ruzie tussen buren. Dit blijkt uit de benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Afgelopen jaar stegen de aanmeldingen bij buurtbemiddeling met 3%. “Dat lijkt een kleine toename”, zegt adviseur buurtbemiddeling bij het CCV Frannie Herder, “maar dat is bovenop de grote stijging van 2020. Toen nam het aantal overlastmeldingen met maar liefst 13% toe, en dat kwam door corona. Veel meer mensen brachten hun tijd thuis door en dat zorgde voor meer overlast.”

Prettig wonen door buurtbemiddeling
“Buurtbemiddeling is effectief. Burenruzies sluimeren vaak, en daarom is het belangrijk om er snel wat aan te doen. Heb je last van je buren, ga dan in gesprek. Lukt dat niet, roep dan op tijd de hulp van buurtbemiddeling in. Dat zorgt er meestal voor dat je weer prettig kunt wonen”, aldus Herder.

Sinds kort is er ook buurtbemiddeling in onze gemeente. Heeft u vragen, neem gerust contact op met buurtbemiddeling Dommelvallei via bbdommelvallei@levgroep.nl of via de coördinator Hilde Hess: 06-41042264.