Chris en Diana Bergmans in hun zaak Bergmans Jeanshouse in Son en Breugel
Chris en Diana Bergmans in hun zaak Bergmans Jeanshouse in Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Bergmans Jeanshouse zoekt opvolger

Zakelijk

Son en Breugel - Voor elke ondernemer komt het moment om het bedrijf los te laten. Ondernemers maken daarbij vaak een planning waarbij zij een dag, jaar of datum kiezen waarop zij willen stoppen met de onderneming. Maar wat als er niets te plannen valt, maar je onverwacht de beslissing moet nemen of je doorgaat of stopt.

Redacteur: Adrie Neervoort

Een moeilijke beslissing dus, zeker als de gevolgen nog niet geheel bekend zijn. Chris en Diana Bergmans van Bergmans Jeanshouse hebben deze beslissing echter moeten maken omdat Chris anderhalf jaar geleden een incomplete dwarslaesie kreeg.

Nu, anderhalf jaar later, is Chris ongelooflijk hersteld, en kan hij weer lopen, maar het herstel blijkt toch niet voldoende te zijn om een winkel zoals zij die hebben en willen behouden aan te sturen.

“Je gaat niet over één nacht ijs”, zegt Chris, “maar de restschade van mijn dwarslaesie geeft te veel problemen.” Toch vertelt Chris dat het eigenlijk best goed met hem gaat, zeker als je kijkt wat hij nu na een dwarslaesie allemaal weer kan. “Zo kan ik weer een stukje lopen, motorrijden en fietsen. Maar als je het vergelijkt met de tijd voor mijn dwarslaesie, dan gaat het niet goed; ik heb nog veel beperkingen.” Deze beperkingen verergeren door stress en spanning, volgens Chris. “Op dit moment probeer ik altijd een paar uurtjes in de ochtend in de winkel te zijn, waarna ik naar huis ga en uitgeput op de bank in slaap val, want dan ben ik gewoon op.”

Volgens Chris is daardoor de realiteit dat hij in de winkel ook niets kan opvangen, zoals hij dat noemt. “Nu komt alles bij het personeel terecht, en natuurlijk bij Diana; zij vangt logischerwijs als mede-eigenaar de grootste problemen op”, aldus Chris.

Dat er beperkingen zijn na de dwarslaesie is volgens Chris geen verrassing: “Tijdens de behandeling is mij telkens verteld dat er altijd ‘restschade’ zou zijn. Maar wat en in welke vorm, dat wist men niet; dit zou pas na een jaar van behandeling duidelijk worden. Toen het einde van de behandeling in zicht kwam, kon ik een heleboel dingen nog niet. Daardoor kreeg ik ook psychische problemen, want ik kon dit niet makkelijk accepteren. En mijn karakter is ook een probleem bij het accepteren, want ik wil resultaat zien, en dat heeft mij zeker in het ondernemerschap ver gebracht, maar werkt nu, in het verwerken van de beperkingen, tegen mij”, zo legt Chris openhartig uit.

Weerslag
De situatie in de winkel en de spanning en stress die de blijvende beperkingen oproepen, hebben ook zijn weerslag op zijn privéleven, en ook op dat van Diana. Tijdens de laatste zomervakantie merkten Chris en Diana op dat Chris in deze periode waarin de winkel een aantal weken dicht was, en er dus zeker op zakelijk gebied even geen spanning en stress waren, en de dingen rustig gedaan konden worden, Chris meer energie overhield. “Dat was voor ons een openbaring: spanning en stress hebben dus een negatieve invloed op mijn lichaam. Ook in het gewone leven zijn er spanningen en stress, en daar heb je vaak geen invloed op; de spanningen die met mijn werk te maken hadden, kon ik dus wel opheffen, maar daarvoor moesten Diana en ik het moeilijkste besluit tot nu toe uit ons leven nemen.”
Maar één ding was duidelijk: het besluit moest niet leiden tot het sluiten van hun prachtige winkel met dat geweldige personeel en trouwe klanten, aldus Chris: “En wij gaan dus niet stoppen. De winkel gaat gewoon door met ons personeel en voor al onze klanten. Daarom zijn we op zoek naar een overnamekandidaat.”

“Een serieuze kandidaat”, zegt Chris, “en daarom is er ook nog geen termijn waarbinnen de overname moet plaatsvinden. Het ligt er natuurlijk vooral aan of zich een geschikte overnamekandidaat meldt en wanneer deze de winkel wil overnemen. Daarbij willen wij ook zorgvuldig kijken welke kandidaat de beste papieren heeft om de winkel zoals die nu is voort te kunnen zetten, inclusief het personeel en met een visie die past bij onze trouwe klanten.”

Om de geschikte kandidaat te vinden is InRetail gevraagd om de overname te begeleiden. InRetail is een vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers in de retail non-food en begeleidt deze wanneer nodig, zoals bij een overname.

“Ik zal niet verder herstellen, maar hopelijk zal deze moeilijke beslissing ervoor zorgen dat ik minder klachten zal hebben. Diana en ik doen nu een deur met veel pijn en moeite dicht, maar gaan ervan uit dat er weer een andere deur opengaat in ons leven”, aldus een zichtbaar geëmotioneerde Chris. “Het is een zwaar anderhalf jaar geweest voor mij en Diana, maar daarbij hebben wij gigantisch goede hulp van familie en vrienden, maar zeker ook van ons personeel gehad.”

Wat de toekomst na de overname Chris en Diana gaat brengen weten ze nog niet. “Maar het moet mij en dus ook Diana rust gaan brengen, ook al moeten wij misschien een paar stappen terugdoen in onze toekomstplanning, maar dat is het ons waard”, sluit Chris af.