De schade in beeld
De schade in beeld Foto: heiligeodaparochie

Koperdieven breiden werkterrein uit

Algemeen

Son en Breugel - Iedere maand komen de Genovevaberichten uit. Onze redactie krijgt deze ook altijd digitaal toegestuurd. Er stond dit keer een opmerkelijk bericht over diefstal bij. Dit was de aanleiding om eens te bellen met iemand van de torengroep. 

Kort voor Kerstmis ontdekte diaken Wilchard Cooijmans, die in de pastorie naast de Sint Genovevakerk in Breugel woont, dat er een stuk koperen regenpijp ontbrak bij de sacristie. Pas in januari, na inspectie door de Monumentenwacht, kwam aan het licht dat er ook een stuk koperdraad van de bliksemafleider ontbrak en dat de dieven zelfs de moeite hadden genomen om op het dak te klimmen; daar ontbrak minstens 25 meter lood. 

Waarom doet iemand dit?
De prijzen voor koper zijn op het moment erg hoog, zo’n € 6,50 per kg, en voor lood € 1,45 per kg. De dieven krijgen er dus flink geld voor op het moment. De torengroep, die voor een groot gedeelte het beheer doet van de kerk, is meteen in actie gekomen. Coen Doesburg van de torengroep: “De regenpijp is inmiddels vervangen door een stuk koperkleurige pvc-buis. Het dak zal ook moeten worden gerepareerd, en hopelijk krijgen we in de tussentijd geen lekkage door regen.

Gelukkig is de parochie verzekerd voor de diefstal, en we krijgen het dus wel vergoed. Het geeft alleen allemaal zoveel gedoe. Wij zijn allemaal maar vrijwilligers en ik zit naast de torengroep ook in de schoefelploeg, en er is ook een tuinploeg. We kunnen altijd wel wat extra handjes gebruiken.”
Kijk hiervoor op www.heiligeodaparochie.nl.

De schade in beeld
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal