Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken
Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken Foto: Wil Feijen

Nationale Pannenkoekdag: verbinding en geluk door een pannenkoek

Algemeen

Son en Breugel - Op vrijdag 17 maart was het Nationale Pannenkoekdag, een hartverwarmende dag waarop kinderen in heel Nederland pannenkoeken bakken voor ouderen. Sterrenschool De Ruimte is één van de ruim 1000 scholen die deelnemen aan deze happening. Voor de 5e keer bakken de kinderen uit groep 8 pannenkoeken voor de bewoners van zorgcentrum Berkenstaete. De verbinding tussen jong en oud: geluk zit in een pannenkoek!

Redactie: Patricia van Baak
Foto: Wil Feijen

Knallende opening
Gezamenlijk wordt er afgeteld: 10, 9, 8… en dan openen Puck en Julius met een party popper het pannenkoekenfeest. Mevrouw Fien Donkers verheugt zich op wat er komen gaat: “Altijd fijn, zo’n feest. Dit hadden we vroeger niet. Pannenkoeken bakken was een heel karwei in ons gezin met 10 kinderen.”

“Hartstikke mooi dat kinderen dit doen”
De bewoners van zorgcentrum Berkenstaete zitten aan de door kinderen feestelijk gedekte tafels. Op drie plaatsen staan kinderen als in een open keuken op elektrische kookplaten pannenkoeken te bakken. Dat de stroomvoorziening het af en toe niet trekt, zorgt geenszins voor paniek. De kok van het zorgcentrum én een kok van de Vrienden van Berkenstaete bakken achter de schermen mee, zodat er door de bewoners onbeperkt pannenkoeken gegeten kunnen worden.
Ad van Riet, ooit kapper bij kapsalon Van Riet, smult van de pannenkoeken: “Ze worden goed gebakken, zeg.” Echtpaar Wim en Maria van Hout geniet eveneens. Wim: “Ik vind dit zó geweldig dat kinderen voor de ouderen zorgen, de jeugd heeft immers de toekomst.” Echtpaar Annie en Jan Deckers straalt. Jan: “Hartstikke mooi dat kinderen dit doen. Zij zien hoe zij de ouderen écht blij kunnen maken.”

Boogie
Dan klinkt er pianomuziek. Eén van de kinderen, Jack, speelt boogiemuziek. De bewoners zien enkel zijn bakkersmuts boven de piano uit komen. Zij belonen zijn muziek met een verdiend applaus. Puck, Faye en Keet hebben tussen het bakken en serveren door alle tijd om te genieten: “Het is gezellig om een leuke middag te verzorgen. We zien hoe leuk de mensen het vinden.” Lieke, Niels en Luuk vullen aan: “Het is hartstikke leuk om de mensen een verwendag te geven.”

Verbinding
Meester Derk en juffrouw Robin volgen met trots hun zelfstandige groep. Deze middag past bij één van de vijf sterren, namelijk die van verbinding met de buurt. In de omgeving ligt een rijkdom aan leersituaties. Stagiaire Kyra was een aantal jaren geleden zelf een pannenkoekenbakster en wilde deze activiteit met ‘haar’ groep niet missen.

Vrienden van Berkenstaete
Ook Leny Achten van de Vrienden van Berkenstaete volgt het geheel met trots en tevredenheid. Deze vrijwillige club van 9 leden bestaat dit jaar 15 jaar. De doelstelling van ‘mensen eropuit nemen’ is door de tijd heen overgegaan in ‘grootschalige binnenactiviteiten organiseren en met kleine groepen eropuit’. Zij kunnen deze activiteiten aanbieden door hulp van sponsors en donateurs.

Intussen delen de leerlingen ijscoupes uit, wat het feest compleet maakt. Wat een vondst, Nationale Pannenkoekdag: het kent alleen maar gelukkige mensen, jong en oud.

Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken
Leerlingen delen de pannenkoeken uit
Feest tijdens de pannenkoekdag op Berkenstaete
Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken
Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken
Leerlingen in de "open keuken" pannenkoeken aan het bakken
Muzikale begeleiding tijdens pannenkoeken eten