A beautiful shot of the Acropolis citadel in Athens, Greece
A beautiful shot of the Acropolis citadel in Athens, Greece Foto: nl.freepik.com
Ingezonden mededeling

Waarom is Zeus zo populair?

Algemeen

Op onze site vind je veel interessante informatie over Zeus, de oppergod van de Olympus. De site werkt perfect, dus als je hem bezoekt, zul je veel plezier hebben en veel nieuwe dingen leren.

Wie is Zeus?
Zeus is de god van de hemel, donder en bliksem, die in de Griekse mythen het universum regeert. Hij is de machtigste van de goden van de Olympus. Zeus werd voorgesteld als “vuur” en “hete materie”, wonend in de ether, de hemel hanterend en heersend over het centrum van het universum.

Zeus is een geduchte kracht, soms verbonden met het lot en soms een volgeling van Moira, de godin van het lot. Hij kan in de toekomst kijken. Hij kondigt het lot aan via dromen. Zeus is de beschermer van de benadeelden, de beschermheer van hen die bidden, degene die wetten geeft aan het volk, de macht van koningen vaststelt en tegelijkertijd familie en huis beschermt. Alle andere goden volgen hem.

Geboorteverhaal
Zeus behoort tot de derde generatie goden die de tweede generatie titanen heeft overwonnen. De vader van Zeus, de titaan Kronos, was voorspeld dat hij gedoemd was om door zijn eigen zoon ten val te worden gebracht. Dus slikte hij telkens het pasgeboren kind van zijn vrouw Rhea in om te voorkomen dat hij door zijn eigen kinderen ten val zou worden gebracht.

Uiteindelijk besloot Rhea haar man te bedriegen en baarde in het geheim een ander kind, Zeus. Verschillende versies van de mythe verwijzen naar Kreta of Phrygia als zijn geboorteplaats. In plaats van de baby aan Kronos te geven, liet ze hem een in een doek gewikkelde steen inslikken. Volgens de legende lachte Zeus zeven dagen lang na de geboorte, zodat het getal zeven als heilig wordt beschouwd.

Volgens de Kretenzische mythologie werd Zeus aan Kouretes en Koribant gegeven, die hem opvoedden met de melk van de geit Amartya. Op Kreta werd hij ook gevoed met bijenhoning. Volgens een andere versie werd hij gevoed door geiten. Volgens de legende werd de grot bewaakt door wachters, en als de kleine Zeus huilde, sloegen ze met speren op hun schilden zodat Kronos zijn geschreeuw niet zou horen.

Waar werd Zeus aanbeden?
Zeus was een van de grote goden, en in de oudheid werd hij vaak de “koning der goden” genoemd. Later kwam hij in vele mythologische legenden terecht en werd hij op aarde erkend. In het oude Griekenland was Zeus de beschermgod van de donder en werd hij vereerd als de koning van de hele Olympus. Zeus werd vereerd in vele delen van het oude Griekenland, waaronder zijn geboorte-eiland Kreta, de eilanden Cycladen en Chios in de Egeïsche Zee.

Aan welke attributen herkent men Zeus?
Zeus heeft talrijke attributen. Elk daarvan was een belangrijk onderdeel van het totaalbeeld. De belangrijkste associatie met Zeus is het attribuut van de bliksem als wapen van de god.

Andere symboliek:
De adelaar, geassocieerd met Zeus, wordt beschouwd als een van de belangrijkste symbolen van macht.
Het schild van Zeus is een symbool van zijn woede en razernij.
De strijdwagen getrokken door een adelaar.
De aegis (mantel).
Een scepter.
Een hamer of moker.

Een bliksemschicht is een tweesnijdend volwaardig wapen met een gevorkte of gevorkte punt. Oude bliksemschichten werden afgebeeld met een bundel pijlen of een als een speer opgeheven zigzag pijl.
Later werden bliksemschichten afgebeeld als tongen van vlammen. Dit symboliseerde de vernietigende vlam van een hartstochtelijke vloek. De bliksem gaf de heer van Olympus drie eenogige cyclopische reuzen om hem uit Tartarus te bevrijden. De Aegis was een mantel gemaakt van de huid van een geit (mogelijk Amalthea) die beschermende eigenschappen had. De donderaar versierde er zijn slagschilden mee om zijn vijanden af te weren.

Sommigen suggereren ook dat de aegis het schild van Zeus was, gesmeed door Hephaestus. Wanneer dit schild wordt geschud, klinkt er een donderend gebrul en zouden alle wezens in paniek op de vlucht slaan. De krijgsgodin Athena leende deze eigenschap vaak van haar vader. Zij bevestigde aan haar aegis het hoofd van de Gorgon Medusa, haar geschonken door Perseus. Een van de epen van Zeus is de Aegios. De scepter is een attribuut van macht over mens en godheid. Het werd ontleend aan Oosterse culturen.

De dubbele bijl (labris) is een cultuswapen. In de Minoïsche godsdienst werd hij in verband gebracht met de scheppingscyclus van het heelal; de twee messen staan voor de eeuwig tegengestelde krachten van schepping en vernietiging. Op Kreta werd Zeus Labrys vereerd door hem af te beelden als een stier met twee bijlen tussen zijn horens. Sommigen geloven dat de mythische Minotaurus een zoömorfische belichaming was van de heer van Olympus. In de oude mythologie werd de labrys of zijn equivalent, de hamer (donder), gebruikt om stormen op te wekken.

Het hoofd van Zeus werd vaak versierd met slingers. Ze werden geweven van olijftakken, maar in Dodon, waar de oude god van de donder werd vereerd, werden meestal eikenbladeren gebruikt.

De tronen van de godenkoningen waren spectaculairder dan ooit. Geen enkele Olympiër had een leunstoel met een hoge rug en comfortabele armleuningen, zoals Homerus de troon van Zeusa beschrijft in De Odyssee. Andere hemelbestormers zaten op gewone stoelen. Pausanias, die het Olympisch beeld van Zeus door Phidias beschrijft, beschrijft ook de troon in detail. Gemaakt van goud en ivoor, was hij rijkelijk versierd met inlegwerk en snijwerk, en de rugleuning werd bekroond door een groep beelden van de Gratiën. Nika, de gevleugelde godin van de overwinning, vergezelde altijd de koning van Olympus.

Dat was Zeus, de oppergodheid van de heilige Olympus en beschermheer van de oude Grieken. Meer informatie over Zeus zie op onze site.