Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Column Lucky Luc

Column

Luke Skywalker

'Met wie heb je afgesproken?' vroeg zijn zoon. 'Met Luc', antwoordde José. 'O, met Luke Skywalker!' zei zijn zoon. 'Luke Skywalker? Hoe kom je daarbij?' vroeg José. 'Dat is de enige 'Luke' die ik ken', antwoordde zijn zoon.

Luke Skywalker, ik ben wel voor ergere dingen uitgemaakt. Ik vind het een mooi verhaal, een voorbeeld van totaal anders kinderen kunnen denken. Dat vrije, die fantasie, héérlijk! Soms komen ze tot verrassende, originele conclusies. Zij het in dit geval een onjuiste, helaas.

Het was een tijd geleden dat José en ik elkaar gesproken hadden. José is een oud-collega, waar ik regelmatig contact mee heb. We zijn het stadium van oud-collega's voorbij, we zijn vrienden geworden. Vrienden die elkaar niet om de haverklap zien, maar als je echte vrienden bent, hoeft dat ook niet. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Zowel als het gaat over hoe vaak je elkaar ziet, als over het aantal goede vrienden dat je hebt.

José vertelde het verhaal van een goede vriend uit Portugal, waar José vandaan komt. Ze kennen elkaar al vanuit hun vroege jeugd, door omstandigheden is het een paar keer voorgekomen dat ze elkaar voor langere tijd uit het oog verloren. Zodra het contact weer hersteld was, was het als vanouds. Alsof ze elkaar gisteren voor het laatst gezien hadden. Ware vriendschap kent geen tijd.

Zo is het ook voor ons. Anderhalf jaar geleden was het, dat we elkaar voor het laatst gezien hadden. Dan heb je aardig wat te bespreken! Zoals mijn carrièreswitch, José had ook het nodige meegemaakt. Tijdens een vakantie verdraaide hij zijn knie, daar was hij maanden zoet mee. Na een week vroeg hij of hij vanuit huis mocht werken, als je alleen maar stil op de bank kunt liggen, kun je net zo goed wat om handen hebben.

Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf, dat databases ontwikkelt. Voor mij een ingewikkelde materie, die mijn verstand te boven gaat. Ik hou het bij pen en papier. Ouderwets? Welnee, traditioneel!

Het is wonderlijk, hoe vertrouwd het voelde, ondanks de verstreken tijd. Fijn ook om met een gelijkgestemde te spreken, al is dat niet het allerbelangrijkste. Of je het met elkaar eens bent of niet, het gaat erom dat je een raakvlak hebt. Het gaat er vooral om dat je elkaar respecteert. Zoals José en zijn (tweede) vrouw, zij is katholiek, hij niet gelovig. Het is voor beiden een non-issue, omdat ze elkaars ideeën respecteren en elkaar daarin de ruimte geven.

De tijd vloog voorbij, voor we het wisten was het laat. We namen hartelijk afscheid, we spraken af de volgende keer onze vrouwen (en zijn zoon) mee te nemen. Dan ken je elkaar al jaren, maar elkaars gezin heb je nog nooit ontmoet. Daar gaan we wat aan doen!

Ik hoop dat zijn zoon er naar uit zal kijken om Luke Skywalker te ontmoeten.

Wilt u meer lezen of reageren? Kijk dan op www.eigen-wijs-heden.nl of mail naar info@eigen-wijs-heden.nl!