Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Het gaat om de beleving

Column Column Column Column Lucky Luc

‘Het gaat om de beleving’, zegt de kenner, nog voordat de ober in aantocht is.

Het is aardig druk op het terras, een vriendelijk zonnetje schijnt. Het is warm, maar niet te warm. Met de zonnebril op de neus en in korte mouwen zitten de mensen te genieten, kijkend naar wat er zoal voorbij komt.

Dan verschijnt de ober ten tonele, laverend tussen de tafels door scant hij het terras, op zoek naar mensen die iets willen bestellen. Al snel heeft hij het clubje in het vizier, met de menu en de wijnkaart in de hand komt hij op de kenner en zijn gezelschap af. Na enig onderling soebatten, wikken en wegen heeft iedereen zijn keuze bepaald. Het is geen eenvoudige keuze, genot én prestige hangen ervan af. De keuze kan iemand maken of breken.

Een zacht, warm briesje waait iedereen door de haren, een voorbode van de zomer. Al durft niet iedereen zich al over te geven aan het zomergevoel, met de koude nog op de loer. Het gezelschap gaat verder met keuvelen, over het weer, politiek en kunst. 

Het duurt even voordat de ober weer verschijnt, het dienblad volgeladen met de bestelde versnaperingen. Op bewonderenswaardige wijze slaagt hij erin het evenwicht te bewaren, zonder zijn kostbare lading te verspillen.

Verwachtingsvol kijkt iedereen naar de ober, de versnaperingen zijn meer dan welkom! De kelen moeten nodig gesmeerd worden, de magen gevuld, smachtend zien ze uit naar de naderende ober.

Met een sierlijke zwaai zet de ober de bestellingen op tafel, bij ieder glas informerend wie ook al weer wat besteld had. Het duurt even, dan kan er geproost worden. Het genieten kan beginnen!

De kenner keurt wat de ober voor zijn neus gezet heeft, eerst met het oog. Hij heft zijn glas tot ooghoogte, schudt het een beetje heen en weer, de inhoud rondslingerend. Een goedkeurend gegrom welt op uit zijn keel: ‘Hmmmmmmmm……’.

Dan komt het ‘moment-supreme’. Hij heft het glas aan zijn mond, neemt een bescheiden slok. Hij laat de inhoud over zijn tong glijden, en smakt goedkeurend. ‘Prachtige, heldere kleuren. Héérlijk bouquet met fruitige geuren. Zalige afdronk, met een hint van l’eau, agua en ganzenwijn. Geweldig!’

Met verbazing kijken zijn vrienden naar de kenner. ‘Maar kerel’, zegt een van hen, ‘Het is maar gewoon een glas water!’

‘Dat kan best zijn’, zegt de kenner, ‘Maar het gaat om de beleving!’