Jaarmarkt Son en Breugel 2014
Jaarmarkt Son en Breugel 2014

Een kijkje achter de schermen van jaarmarkt Son en Breugel.

Cultuur

Son en Breugel - Organisatie Jaarmarkt Son en Breugel verruilt vakantie voor één dag vermaakt

Voor Son en Breugel staat de eerste zondag in september al 30 jaar synoniem voor de Jaarmarkt. Voor de duizenden bezoekers is dat evenement een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet voor de organisatie onder leiding van Thom van Dommelen. Er gaat elk jaar enorm veel voorbereiding in dit evenement zitten. Vakantie in augustus zit er voor hem niet meer in.

Er worden heel wat manuren in dit één dag durende evenement gestoken. De voorbereidingen voor de Jaarmarkt starten namelijk al eind maart begin april. "Vanaf dat moment kunnen gegadigden zich inschrijven voor een kraam. Dat kan via een reserveringssysteem waarbij de inschrijver ook een voorkeur voor de locatie kan aangeven. De organisatiecommissie bepaalt uiteindelijk de exacte locatie van elke kraam. Dat doen we, zodat er geen drie kramen met gelijk aanbod naast elkaar staan. Het is veel puzzelen en vooral in de laatste weken praten we dan ook over veel uren werk," stelt Van Dommelen.

Er moet een hoop gebeuren. Denk daarbij aan het regelen van toiletwagens en ruimte voor de EHBO. Ook op logistiek vlak is er genoeg te doen. Hulpdiensten moeten vrije doorgang hebben en straten moeten afgesloten worden. Automobilisten worden door de verkeersregelaars begeleid naar de diverse parkeerterreinen aan de rand van het dorp. De ervaring leert dat dit zelden of nooit tot grote problemen leidt. Communicatie met de buurt is daarbij essentieel. Zo worden bijvoorbeeld buurtbewoners tijdig geïnformeerd wanneer 'hun' straat gedurende die dag autovrij moet zijn. Ook behoort het vinden en aansturen van vrijwilligers tot het takenpakket van de organisatie. Scoutinggroep Dutmella is één van de vaste waardes onder de vrijwilligers. Van Dommelen besteedt de laatste maand voor de Jaarmarkt dan ook zeker 20 uur per week aan het evenement. Naast zijn normale werkweek. "Vakantie vieren in augustus is dan ook geen optie, maar dat heb ik er graag voor over," besluit de organisator.

Project JET
Naast particulieren, winkeliers, vier terrassen en lokale sport- en dansscholen is er ook ruimte voor goede doelen om zich aan het publiek te presenteren. Zo is de in Son en Breugel opgerichte Stichting Kindia een bekend gezicht op de Jaarmarkt. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van project JET. Dat initiatief springt in de bres voor veelal verstoten, lichamelijk gehandicapte kinderen uit India. Zo heeft project JET de 13-jarige Ruth weer een menswaardig bestaan gegeven. Het meisje woont sinds 2014 op het terrein van het project. Na jaren van mishandeling door haar familie heeft zij met haar broertjes deze situatie weten te ontvluchten. Op JET werd ze weer kind. Ruth's zelfvertrouwen groeit met de dag. Een litteken op haar voorhoofd herinnert aan de pijn van haar verleden. Door invoering van nieuwe regels van de Indiase regering is de toekomst voor projecten als JET - en dus ook die van Ruth - onzeker.

Om misbruik van meisjes aan te pakken, is een aantal regels opgesteld door de Indiase regering. Een daarvan is dat jongens en meisjes niet in één huis mogen wonen. Een afgevaardigde van de regering heeft JET bezocht en was heel positief over de school en het (in 2014 geopende) tehuis op het project. Desondanks moet er vóór mei 2016 een nieuw huis bijgebouwd worden. In totaal is daarvoor 67.000 euro nodig. De stichting kan de hulp van elke bezoeker van de Jaarmarkt dan ook goed gebruiken. Elke gift, hoe klein of groot ook, is welkom. Kindia heeft een stand op de Jaarmarkt waar informatie over het project gegeven wordt en waar Indiase souvenirs verkocht worden. In augustus is een aantal vrijwilligers werkzaam geweest op het project in Nainar Palayam en zal  hun ervaringen met de jaarmarktbezoekers delen. Stichting Kindia is ook blij met uw lege statiegeldflessen of statiegeldbonnen. Alle kleine beetjes helpen om de kleintjes in India te helpen.

Naast stichting Kindia presenteert de organisatie achter 'Samenloop voor hoop' zich. De inschrijving voor deze 24 uurs wandeltocht van het KWF start tijdens de Jaarmarkt. Er is kort gezegd weer genoeg te doen en zien komende zondag. Inmiddels is de organisatie alweer bezig om na te denken over de invulling van de Jaarmarkt van 2016. De hulp van lokale ondernemers is daarbij zeer welkom.

Het logo van Kindia
Afbeelding
Jaarmarkt Son en Breugel 2014