Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: ed1eb1
Algemeen / Son & Breugel

Leo Achterbergh 'Een leven in vorm en kleur'

  Cultuur

Expositie in Villa De Kleine Heide Son

Veel bewoners van Son en Breugel hebben bij de kunstschilder Leo Achterbergh inspirerende lessen gevolgd of zijn door hem geportretteerd. Nog steeds is deze kunstenaar in De Boerderij in Breugel te vinden met de Maandagportretgroep, De Sonse Joffers en de tekengroep Domotek. Wij mogen hem terecht dé kunstschilder van Son en Breugel noemen.

Door: Catherine Witvliet

Er waren regelmatig tentoonstellingen van zijn tekeningen en schilderingen in Nederland en België maar voor hem is het exposeren niet zo nodig, hij vindt zichzelf meer in de weg van het doen. Des te meer zien wij het als een eer dat hij, na enig aandringen, een selectie van zijn schilderijen wil exposeren. Wij openen met het werk van leo Achterbergh de expositieruimte 'De Verdiepingen' in Villa De Kleine Heide in Son.
Leo werd geboren op 5 juli 1921 in Paree op Oost-Java. Na een mooie jeugd en zijn opleiding tot onderwijzer ging hij naar het seminarie, hij wilde priester worden. Aan deze leerweg kwam abrupt een einde door de oorlog. Na de capitulatie begon voor hem op 21-jarige leeftijd het harde kampleven. Ondanks alle verschrikkingen zag hij deze periode ook als een levensles: 'gezien de omstandigheden leerde ik ook een beetje "dé mens" kennen, ontdaan van bezit, functie, beroep, macht en veiligheid. Dan blijken "belangrijke mensen "soms heel klein en "heel gewone mensen" soms rijke persoonlijkheden te zijn. Ik leerde door "mooie geveltjes" heen te kijken'.

In 1946 kwam Leo, na een boottocht van 28 dagen als 25-jarige aan in Nederland. De hang naar het priesterschap was er niet meer, maar wel de behoefte om de diepte van het menszijn te ervaren. Hij studeerde af als psycholoog en in 1952 werd hij gevraagd de bedrijfspsychologische dienst bij de snelgroeiende Daf op te richten. In 1957 liet de familie Achterbergh hun geliefde huis aan de Boslaan bouwen, het huis waar Leo nog steeds woont.
Zijn pensionering beleefde hij als een ommekeer in zijn leven. Met evenveel passie waarmee hij zijn werk gedaan had ging hij de weg van de kunstenaar, een zoektocht naar alles wat zijn schilderen kon vernieuwen en verbeteren, hiermee de diepere bestaansvormen van mens en materie ervarend. Hij spreekt graag de woorden van zenmeester Tukosan Sensa (782-865): "alle kennis of studie is vergeleken met de diepte van het ervaren als een druppel water die in de zee valt".

Zeer inspirerend voor hem waren de contacten met de kunstenaars uit de regio en België. Ook de ontmoeting tussen kunstliefhebber en kunstenaar was belangrijk voor hem. Hij is dan ook de medeoprichter van Ars Longa, de florerende kunstvereniging van Son en Breugel.
Bij de expositie ziet u Leo's karakteristieke portretten, kleurrijke stillevens en levendige voorstellingen in een aantal stijlen waarvan sommige vanuit een mild kubisme. Altijd herkenbaar als 'een Leo Achterbergh'.

locatie: 'De Verdiepingen' Villa De Kleine Heide. Europalaan 2a Son
De opening vind plaats op zondag 5 maart om 16 uur.
Bezichtigingstijden: t.e.m. 23 april zaterdag en zondag van 16- tot 18 uur Toegang gratis.

De expositie werd vormgegeven door Catherine Witvliet, Denise Hoffmans en Willem Berkers.
met dank aan Anke Meulenbroeks, locatiemanager en Eugene Pellis, technische dienst.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>