Stan Mooij overhandigd zijn dichtbundel aan wethouder Kees Vortman (rechts)
Stan Mooij overhandigd zijn dichtbundel aan wethouder Kees Vortman (rechts) Foto: Wil Feijen

Stan Mooij presenteert nieuwe dichtbundel Sluitertijd

Cultuur

Afgelopen zaterdag 15 juli presenteerde Stan Mooij 'dorpsdichter van Son en Breugel' zijn nieuwe dichtbundel "Sluitertijd".

Door Adrie Neervoort

In een passende locatie omringd door boeken waren vrienden, familie en andere genodigden bijeengekomen voor de presentatie van zijn dichtbundel. Maar het was dubbel feest want ook werd Stan Mooij zijn 70ste verjaardag gevierd.
In een mooie toespraak haalde Ad van Etten dan ook aan dat Stan de ruige tijd van sex, drugs en rock and roll in de jaren zeventig dan ook bewust had meegemaakt. Maar het was volgens van Etten vooral de tijd van de Nederlandse dichters die door hun levensstijl en dichterlijke vrijheid ook nu nog herinnerd worden.
Wat van Etten betreft is Stan Mooij de dorpsdichter van Son en Breugel zoals Eindhoven ook zijn stadsdichter heeft. "Alleen moet de gemeente dit nog even benoemen" volgens Van Etten in zijn toespraak.

Stan Mooij maakte gebruik van het moment om iedereen die had meegewerkt aan zijn boek te bedanken met name zijn vrouw Petra, die hem altijd steunde in zijn dichterlijk proces. Maar ook zijn zoon Sander die misschien dan wat verder af stond van de dichtwereld maar zeker het werk van zijn vader steunde. Namens de gemeente ontving Wethouder Kees Vortman een exemplaar van de bundel, dit omdat de bundel mede mogelijk was gemaakt door de gemeente. Vortman bedankte daarop de dichter en herinnerde hem eraan dat zij eigenlijk vaak op dezelfde wijze communiceerde, alleen met dit verschil dat Mooij kort bondig en mooie teksten schrijft, en hij als ambtenaar vaak wat langer schrijft en misschien niet zo mooie formuleringen gebruikt.