Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Opening expositie rotondekunst: verrijking voor Son en Breugel

Cultuur

Allicht zijn ze u opgevallen, de grote borden die sinds de zomer 2016 de rotondes in Son en Breugel sieren. Het is een initiatief van de Projectgroep Rotondekunst, onderdeel van het Stakenburgfonds. De projectgroep is trots dat, na een lange tijd van voorbereidingen, ze een expositie kan openen in het Gemeentehuis waarin zes inzendingen (van de 34) gepresenteerd worden aan de inwoners van Son en Breugel.

Het idee om de rotondes op te sieren met een markant kunstwerk dateert al van enkele jaren terug. In het Stakenburgfonds is het idee geboren om, rondom een specifiek thema, de rotondes een sterk lokaal karakter te geven zodat iedere passant weet dat hij Son en Breugel in of uit gereden is. 'Bevrijding', in welke zin dan ook, is een thema dat zeker speelt in het dorp. Son en Breugel heeft in de oorlog een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding door de geallieerden. Om die reden wil het Stakenburgfonds graag 'iets' doen rondom het thema 'bevrijding', zonder dat het te sterk aan de oorlog of de letterlijke bevrijding verbinden. Om deze reden kozen de stichting voor het thema: 'Bevrijding in heden, verleden en toekomst'.

In het begin verliep het wat langzaam, maar eind 2016 werden meer en meer mensen geïnspireerd om de rotonde een persoonlijke stempel te geven. De projectgroep heeft een eerst keuze gemaakt waarbij geselecteerd is op de relatie met het oorspronkelijke thema en de maakbaarheid. Nu is het moment daar om de inwoners en andere geïnteresseerden te vragen naar hun mening over het kunstwerk dat zij het meest passend vinden.


De kunstwerken die de eerste twee rotondes gaan sieren, zijn te zien in het gemeentehuis in een expositie. Deze expositie zal feestelijk worden geopend door wethouder kunst en cultuur Tom van den Nieuwenhuijzen op donderdag 12 oktober om 17.30 uur, u kunt dan kennismaken met de kunstenaars. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd!
Vanaf de opening van de expositie is het mogelijk om zowel online als offline te stemmen op uw favoriete kunstwerk. De expositie is geopend van 12 tot en met 31 oktober, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De ontwerpen zijn online te bekijken via www.stakenburgfonds.nl, waar u online uw stem uit kunt brengen. In het gemeentehuis staat bij de expositie een laptop, zodat het voor degenen die digitaal niet zo vaardig zijn het mogelijk is online te stemmen. Er zijn papieren formulieren beschikbaar bij de receptie, voor wie liever schriftelijk stemt.
 
U bent allen van harte uitgenodigd om de opening van de expositie Rotondekunst bij te wonen. Van deze kunstwerken zullen uiteindelijk twee werken in 2018 het levenslicht gaan zien op de rotonde aan de Kometenlaan en de rotonde aan de Boslaan. Tot donderdag 12 oktober!