Harrie Sijbers en Rob Verschuren
Harrie Sijbers en Rob Verschuren Foto: Wil Feijen

Harrie Sijbers & Rob Verschuren en de zittingsavonden

Cultuur

Son en Breugel - Carnaval is weer in zicht en dat betekent dat binnenkort de bekende carnavalstent weer verschijnt op het Kerkplein. Rob en Harrie zijn 'goede bekenden' bij de zittingsavonden in Son en Breugel. Op bezoek bij beide heren geven ze een enthousiaste toelichting op de totstandkoming van hun nieuwe act.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Mix van verbaal en muzikaal
"Harrie komt zo, hij heeft nog even een kippenpootje in de mond." zegt Rob in zijn mooie huis aan de Zwijnsbergen. Ik word ondertussen uitbundig begroet door zijn nieuwe Zwitserse vriendin. Inmiddels is Harrie gearriveerd en je voelt gelijk de magie en humor tussen de beide heren. Ze vertellen enthousiast over de nieuwe act die ze gaan opvoeren tijdens de komende zittingsavonden. Over de inhoud doen ze nog geheimzinnig. "We kunnen het nog niet weggeven," zegt Harrie. "Maar het begint verbaal (Harrie) en gaat over in muzikaal (Rob)." Rob vult hem aan." Een gemeenschappelijk optreden tijdens de zittingsavonden is voor ons een primeur. Maar we vormen natuurlijk al jaren een komisch duo bij onze cabaretgroep de Blue Stars en worden ook deze avonden muzikaal ondersteund door Joost Egmond en Benjo Plandsoen.

Improvisatie en try-outs
Hoe komt zo'n act tot stand, het lijkt wel of jullie het ter plekke uit je mouw schudden? Rob vertelt: "Als dat zo lijkt doen we het erg goed, de realiteit is echter dat alles echt van tevoren bedacht en uitgewerkt is. Harrie bedenkt de scenes en zet de tekst van ons beiden tot in detail op papier. Heel soms zeg ik, dat ik er niks mee kan, maar meestal is het raak ondanks dat we beiden als solist een andere stijl hebben. Harrie is meer van het verhaal, de fantasie, de timing en het inspelen op het publiek, terwijl ik het hele jaar moppen verzamel en daar mijn eigen compilatie van maak". Harrie: "We hebben niet, zoals bijvoorbeeld Youp van het Hek, 75 'try-outs', waardoor je weet hoe het publiek reageert. Voor ons is het dus echt spannend en elke zaal reageert weer anders. Ik loop vaak te wandelen en overdenk mijn teksten, als ik thuis kom schaaf ik dan vaak weer dingen bij. Het begint met een idee, dan een eerste opzet qua tekst en dan is het een kwestie van 'polijsten' en repeteren."

Geen blauwe jassen
Onder welke naam treden jullie op? "Dat weten we nog niet," zegt Rob lachend. We zijn wel in de bezetting van de Blue Stars maar niet in de blauwe jassen die daar bij horen." Zowel Rob als Harrie hebben vaak opgetreden tijdens de zittingsavonden in Son, allebei ook met onderbrekingen.

Harrie: Eigenlijk hebben de Blue Stars me overgehaald om nog eens op de zittingsavond op te treden. Al doende, schrijvend en toetsend met de rest van de Stars, is er steeds meer enthousiasme gekomen. Ik denk dan ook dat we een leuke 'totaal act' op de planken gaan zetten. "De twee consumptiebonnen die we er mee verdienen zijn natuurlijk een belangrijke motivatie", zegt Harrie lachend, "maar het allerbelangrijkste is toch de waardering en de gulle lach van het publiek".

Voorpret
In de ogen van Rob zie je al de voorpret glinsteren. "Het wordt vast geweldig, we hebben er zin! Ik zie het al voor me, lachen om de teksten van Harrie en ikzelf in een rol die niemand nog kent maar waarmee aan het einde van onze act het publiek luidkeels meezingt."

Harrie Sijbers en Rob Verschuren