Willem Berkers
Willem Berkers Foto: Will Feijen

Expositie Willem Berkers in galerie "Le Bongerd"

Cultuur

Een veelzijdig beeldend kunstenaar, die niet in een hokje geplaatst wil worden. Foto's, sculpturen, collages, boeken, beelden, objecten, schilderijen, kortom alles wat een vorm heeft en gebaseerd is op ervaringen die zijn creativiteit en fantasie prikkelen zijn door Willem Berkers omgezet in beeldende creaties en te zien op deze bijzondere expositie.

Door: Adrie Neervoort

MEN ONLY zet je aan het denken
Willem Berkers gaf onlangs nog een boek uit met de titel MEN ONLY. Dit kunstwerk in boekvorm schetst een pijnlijk beeld hoe mannen menen met vrouwen om te mogen gaan. Het boek is op meer dan 100 ambassades en ministeries afgegeven of uitgereikt aan uitsluitend mannen. Het boek is een voorbeeld hoe Willem Berkers zijn werken gebruikt om mensen aan het denken te zetten. Hij is, zoals hij zelf zegt, niet een wereldverbeteraar maar wel iemand die niet de geijkte paden volgt en daarmee de mensen wil raken.

Zoete of bittere ervaringen raken iedereen, ik moet er iets mee doen
Willem Berkers over zijn drijfveren: "Nog steeds is het boeiend om te kijken in mijn omgeving naar mensen of voorwerpen. Ik zie ze dan in hun geheel eigen schoonheid met vorm, kleur of inhoud, die blik of dat gebaar. Zoete of bittere ervaringen raken iedereen. Maar eenmaal bij mij binnen kan ik ze helaas niet meer ontkennen en moet ik er iets mee doen. Daar ligt mijn oorsprong en samen met al mijn voorgaande werken ga ik voort naar morgen voor vast mijn allermooiste."

Een overzicht van de ontwikkeling als kunstenaar maar ook als mens
Berkers neemt de bezoekers tijdens zijn vijfde expositie in 10 jaar tijd mee in zijn ontwikkeling als kunstenaar maar ook als mens. In Galerie 'LE BONGERD' zijn 3 ruimtes waar het werk van Berkers te zien is. Zo zien we geschilderde en getekende portretten, uit de tijd dat de oude school aan de Zandstraat een creatief centrum was, tot aan meer recentere portretten. Een andere ruimte laat het meer abstracte werk van hem zien. Als laatste is er een fotoserie waarin een persoon en het fotopapier centraal staan. De expositie is smaakvol en verrassend te noemen, geeft zijn ontwikkeling weer en leidt tot introspectie van de bezoeker.

Kunst uit kinderlijke nieuwsgierigheid die je op het verkeerde been zet
Op de vraag onder welke stroming zijn kunstvormen eigenlijk vallen antwoord Willem: "Dat mag iemand die naar mijn kunst kijkt zelf uitmaken." Eigenlijk speelt Berkers met mensen die naar zijn kunst kijken. "Wat ziet, ervaart en denkt u," is de vraag die zijn schilderen, beeldhouwwerk, foto's en zijn andere objecten aan ons stellen. Berkers is eigenlijk zelf ook altijd aan het spelen en ontdekken. De bron van zijn werk kunnen we het best beschrijven als kinderlijke nieuwsgierigheid. Hij ziet, hoort en beleeft dingen en door zijn nieuwsgierigheid naar het onderwerp en de gevolgen daarvan, ontstaat een idee en indien uitvoerbaar een kunstuiting. Een veelzijdig beeldend kunstenaar, die zich laat leiden door zijn ideeën en niet door het materiaal.

Wat je ziet is wat je denkt
Het lijkt wel of Willem Berkers ons met zijn werk op het verkeerde been wil zetten. Het is niet wat je ziet maar wat je denkt. Alle kunstuitingen hebben één ding gemeen, ze bestaan uit lagen, soms direct zichtbaar maar vaak pas zichtbaar na langer kijken, of vormen zich in je gedachten.
Een bijzondere expositie van een kunstenaar die niet in een hokje wil worden geplaatst. Misschien dat u dat wel kunt na een bezoek aan zijn expositie in Galerie "LE BONGERD" aan de Asteroïdenlaan 1 in Breugel op zaterdag 21 april en zondag 22 april van 13.00 tot 17.00 uur.