Afbeelding

Orgelconcert met poëzie 22 april in Breugel

Cultuur

Orgelconcert met poëzie 22 april in Breugel
Zondag 22 april verzorgt Ad van Sleuwen uit Hilvarenbeek een orgelconcert om 16.00 uur in de Sint-Genovevakerk te Breugel. Bespeeld wordt dan het fraaie historische Vollebregtorgel uit 1854. Dit orgel staat bekend om zijn warme klank. Onlangs heeft de driejaarlijkse stembeurt van het orgel plaatsgevonden waardoor het orgel weer optimaal klinkt.


Het gevarieerde programma bevat naast een fraai concert in Italiaanse stijl van J.S. Bach prachtige maar zeer weinig gespeelde muziek van de componisten Volckmar, Janistsch, Nikolai en Rellstab. De muziek wordt afgewisseld met door Piet van den Boom voorgedragen eigen gedichten.
Ad van Sleuwen studeerde aan het Brabants Conservatorium de hoofdvakken Piano bij Gérard van Blerk, Theorie der Muziek bij Jan van Dijk en Orgel bij Hub. Houët. Verdere verdieping vindt hij later bij Luigi Tagliavini, Ewald Kooiman en Ton Koopman. Ad van Sleuwen was tot 1 september 2015 docent Orgel, Muziekgeschiedenis, Uitvoeringspraktijk en Theoretische vakken aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Publicaties over orgelhistorische zaken heeft hij samen met Frans Jespers geschreven. De klank van historische orgels zet hij op een vijftiental CD 's.

Verder geeft hij concerten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Rusland, Oostenrijk, Italië en Zuid-Afrika. Samen met de Russische pianiste Jelena Bazova vormt Van Sleuwen een pianoduo. Omdat hij in het gelukkige bezit is van een fraai gerestaureerde Erard concertvleugel uit 1844 speelt hij vooral literatuur uit de Erardperiode. Met dit repertoire geeft hij concerten in Nederland en Rusland en maakt hij regelmatig opnamen voor de NPS. Op 18 april 2015 werd hij tot honorair stadsorganist van Hilvarenbeek benoemd.


Piet van den Boom (1949) is na een werkzaam leven van 40 jaar in welzijnswerk en onderwijs (HBO-communicatie) gepensioneerd sinds 2015. Hij was van 2010 tot 2013 stadsdichter van Eindhoven. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en schrijver van korte verhalen. Zijn passies zijn geschiedenis (Middeleeuwen), muziek en filosofie. Piet vindt de concerten in de Sint-Genovevakerk altijd indrukwekkend door de bijzondere vertolkingen, hun eigen sfeer, de aandacht van het publiek en het enthousiasme van de organisatoren. Het is hem een eer en een genoegen om er weer te mogen zijn om enkele gedichten ten gehore te brengen. Het thema is deze keer: heimwee en verlangen – de route die we in onze gedachten vaak eindeloos herhalen. Piet hoopt dat deze gedichten goed aansluiten bij de prachtige muziek die op het programma staat.

Het concert begint om 16.00 uur. De toegang tot het concert is gratis met een vrije gift na afloop.