Still uit de film “Bevrijding Son, 17 september 1944”.
Still uit de film “Bevrijding Son, 17 september 1944”.

Heemkundekring Son en Breugel op de Jaarmarkt 2016

Historie

Op zondag 4 september zal de Heemkundekring weer present zijn op de jaarmarkt.

De kraam staat op de hoek bij het oude raadhuisje tegenover De Zwaan. Aan de kraam kunt u informatie inwinnen over de Heemkundekring. Daarnaast zijn er diverse artikelen te koop: ansichtkaarten van Son en Breugel, boeken en tijdschriften op heemkundig gebied, en oude foto's die op tentoonstellingen zijn gebruikt. Ook de bekende boeken over Son en Breugel zijn te verkrijgen, zoals "Kruispunt van wegen", "Vergane glorie" en het nieuwe boek "Son en Breugel 1960-1970. Tien woelige jaren beschreven en verbeeld" met ruim 200 prachtige foto's van Piet Vriens.
In het raadhuisje kunt u de oude raadskamer bezichtigen en u kunt er terecht met vragen over genealogie en de historie van onroerende goederen. In genealogie zijn steeds meer mensen geïnteresseerd. Wie waren onze voorouders? Wat deden zij? Waar kwamen ze vandaan? De Heemkundekring heeft alle inwoners van Son en Breugel vanaf 1700 tot midden 20e eeuw opgeslagen in een computerprogramma en kan aan belangstellenden die Sonse of Breugelse voorouders hebben, een stamboom laten zien waarvan desgewenst ook een print verkrijgbaar is. Ook de geschiedenis van de onroerende goederen in Son en Breugel heeft de Heemkundekring in een computerprogramma geregistreerd.
In de raadskamer is tevens een doorlopende voorstelling van drie korte filmpjes te zien. U ziet de onthulling van het Pieter Bruegelmonument in 1926 (duur 2 min.), de bevrijding van Son op 17 september 1944 (3 min.) en een pastoorsconferentie in Breugel rond 1955 (4 min.). Dit laatste filmpje eindigt met enkele flitsen van drie Breugelse dorpsfiguren (Hannes Merks, bakker Hulsen en melkboer Jan Peters) en kinderen die uit school komen. Een bezoek aan onze kraam en het raadhuisje is dus alleszins de moeite waard.