Afbeelding

Thuis aan de Vinklaan

Human Interest

Afgelopen zaterdag was de open dag van Hospice Voorzieningen Bijna Thuis Huis
in Son en Breugel.

Deze bijzondere dag werd gehouden in het Hoi Huis, waar veel informatie te vinden was over een nog steeds moeilijk bespreekbaar onderwerp, namelijk de dood.

Door: Gertie Neervoort

Er werd een presentatie gehouden door notaris mr. Heleen C Vaarten, over allerlei zaken die je van te voren al kunt regelen en vastleggen. Op deze Internationale Dag van de Palliatieve Zorg kon men alles te weten komen over de kwaliteit van leven in onze laatste levensfase.
Een van de aanwezigen was Leonie van den Tillaart van de gelijknamige uitvaartverzorging. Zij hoopt vertrouwen en rust te geven in de hectische en verdrietige periode na een overlijden. Haar uitgangspunt is dat bijna alles mogelijk moet zijn.

Antwan Kuis van Kuis Uitvaartverzorging liet zien wat er allemaal mogelijk is met de bestemming van de as. Er waren bijvoorbeeld knuffelkeien, waarin een klein gedeelte van de as kan worden bewaard. Zo'n steen kun je altijd gemakkelijk meenemen en dus altijd bij je dragen, wat natuurlijk ook altijd kan met een sieraad waarin de as is verwerkt.
Wat het meeste indruk op mij maakte was de presentatie van Franca van de Kerkhof van Coda Uitvaarten. Zij liet zien wat er mogelijk is met een (lijk)wade, een doek die om de overledene gewikkeld wordt, en dat je in plaats van een kist een draagbaar kunt gebruiken.
Dat je met bloemen ook iets speciaals kan doen, werd door Marij van Zijl van Nova bloemen uitgelegd. Dat je bijvoorbeeld karaktertrekken van een overledene kan laten terugkomen in een bloemstuk. Bijzonder was ook de aanwezigheid van Gerdie van Zon, de schrijfster van het boek "mama ik houw van jou''. Dit boek gaat over de laatste levensfase en het overlijden van haar dochtertje Mirthe.
Het blijft voor velen een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Maar toch, als we er ons van tevoren in zouden verdiepen en het bespreekbaar maken met onze dierbaren, zou de periode na een overlijden heel anders worden ervaren.

Anders dan vooraf was gepland, was het op die dag toch mogelijk om het Bijna Thuis Huis aan de Vinklaan te bezoeken. De vrijwilligers stonden klaar om ons een kijkje te geven in dit bijzondere huis. Wat mij opviel toen ik binnenkwam, was de huiselijke sfeer en de warmte van de vrijwilligers. Het voelde als een echt welkom, zij konden laten zien en vertellen over hun werkzaamheden.
Het Bijna Thuis Huis beschikt over twee mooie ruime kamers. Deze kamers worden zoveel als mogelijk ingericht naar de wensen van de betrokkenen, die er altijd eigen spullen een plaats kunnen geven. Met de vele vrijwilligers bieden zij mensen de mogelijkheid om samen met familie de laatste fase van hun leven door te brengen. Zij verzorgen, begeleiden en bieden een luisterend oor waar nodig is. Zij regelen de dagelijkse gang van zaken en proberen een huiselijke sfeer te creëren, waardoor familie zo veel mogelijk tijd nog samen kan doorbrengen.
Voor wie dus niet in de gelegenheid is om de laatste levensfase in de eigen vertrouwde omgeving door te brengen, is het Bijna Thuis Huis in ons mooie dorp een uitkomst.
Titia, Bernadette, Coby en Iris en alle andere vrijwilligers maken het mogelijk dat je je aan de Vinklaan inderdaad bijna thuis voelt.

Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 13 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 16 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella