Jan en Dineke Swinkels 50 jaar getrouwd. Foto: Wil Feijen
Jan en Dineke Swinkels 50 jaar getrouwd. Foto: Wil Feijen

Al 50 jaar dag en nacht bij elkaar

Human Interest

Son en Breugel - Jan en Dineke Swinkels vieren binnenkort hun gouden bruiloft. Reden voor de MooiSonenBreugelKrant om dit 'Bloemenechtpaar' met een bezoek te vereren. Bij binnenkomst staat Jan Swinkels al druk te praten met onze fotograaf Wil Feijen. Ze kennen elkaar van vroeger en de ene anekdote volgt op de andere. "Oh moeten we op de foto," roept Dineke verschrikt uit. Lachend doet ze nog even het haar in de plooi.

Door: Arjen Strik

Jan begint te vertellen. "We kennen elkaar door het dansen in Zalencentrum Unitas in Vlokhoven. Ik was 23 en Dineke was 17. We vonden elkaar direct aardig, maar ik vond haar wel jong. Ik heb een paar jaar nog wat rondgekeken, maar kwam er al snel achter dat er geen betere vrouw dan Dineke te vinden was. Maar het duurde nog even voordat we besloten in het huwelijksbootje te stappen. Ik had ondertussen een stukje grond geërfd hier aan de van den Elsenstraat in Breugel. Ik had een schop een riek en m'n twee handen en heb toen een kas gebouwd en ben begonnen met het verbouwen van groenten." Dineke vult hem aan. "Maar ik wilde niet gaan wonen in een schuur." Jan Swinkels vervolgt. "Ik had niet veel geld en heb toen met behulp van vrienden zelf dit huis gebouwd en daarna zijn we begin februari 1967 getrouwd.

Al snel zijn we overgestapt naar het kweken en verkopen van planten en bloemen. 'Swinkels Planten en Bloemen' werd een begrip. We waren de eerste zelfbediening. De klanten mochten zelf de perkplanten en snijbloemen uit de kas halen. Deze winkel hebben we 40 jaar samen gerund. Vandaar dat we dag en nacht bij elkaar waren en nog zijn. "Hoe zou je Jan typeren", vraag ik aan Dineke. Jan begint gelijk zichzelf te beschrijven. "Sorry Jan ik vraag het aan Dineke," zeg ik lachend. Ze verteld: "Jan is zeer humoristisch; recht voor zijn raap; ondernemend en creatief; goudeerlijk en zeer zorgzaam ook voor onze 4 kinderen en 4 kleinkinderen." Nou mag jij Jan, hoe zou je Dineke beschrijven? "Ze is een geweldige vrouw, altijd goedgemutst, ze loopt de hele dag te zingen. Ze is dol op het verzorgen van dieren zoals onze kippen, pony's en ons hondje een boerenfox. Ze is goed in de sociale contacten en kan geweldig koken." Dineke: "Wat we ook gemeenschappelijk delen is onze liefde voor muziek, zowel klassiek, blaas- en vrolijke koormuziek. Ik zing nog steeds bij zangvereniging 't Zingt in Breugel."

"Maar Dineke kan ook goed klarinet spelen". Geeft Jan aan, die overigens ook lang in een kerkkoor gezongen heeft.. "We hebben lang samen gespeeld in de harmonie St. Caecilia te Lieshout, ikzelf speelde saxofoon. Ons mooiste optreden was in Den Bosch. Midden in de piste gaven wij een optreden tijdens een circusvoorstelling. Onze dirigent zweepte het publiek op en er werd luidkeels meegezongen. Nadien zaten we in de coulisse tussen de wilde beesten." Jan vertelt daarna nog over zijn hobby's, onder andere zelf brood bakken, schilderen, klokken verzamelen en laat een boekje zien waarin hij een autobiografie over zijn eigen leven geschreven heeft. De jubileumdag vieren ze middels een klein feestje met familie en vrienden. Wij feliciteren dit echtpaar alvast en hopen dat ze nog lang lief en leed mogen delen.