Afbeelding

Vijftig jaar ervaring stopt bij de vrijwillige brandweer

Human Interest

Son en Breugel - Zaterdagavond scheurden drie brandweerwagens met sirenes en zwaailichten aan door het dorp. Vaak een signaal dat het ergens goed mis is, een brand, of een ernstig ongeluk. Dat is wat menig inwoner zich dan afvraagt. Deze zaterdagavond was alles anders, geen sirenes en zwaailichten voor rampspoed, maar om een afscheid aan te kondigen van drie brandweermannen van het brandweerkorps Son en Breugel.

Door: Adrie Neervoort

In de wagens zaten Jan van Lieshout, Jan Basten en Eric van der Heijden met hun families op weg naar de kazerne, voor een avond waarin het afscheid centraal stond. 
Jan van Lieshout nam na 22 jaar als vrijwillige brandweerman afscheid van zijn misschien wel grootste serieuze hobby. Net als Jan Basten die na 18 jaar ook zijn brandweer verliet, waren hun vaders hen als brandweermannen al voorgegaan. Nu stopt de familielijn van Lieshout en Basten bij de vrijwillige brandweer als actieve brandweerman in Son en Breugel. Niet minder bekend is Eric van der Heijden, die naast zijn bedrijf ook nog tijd en zin had om 10 jaar geleden vrijwillige brandweerman te worden.
Op een toch nog feestelijke avond werden de drie nog een keer in het zonnetje gezet met toespraken, anekdotes, bloemen maar ook met het gevoel dat er een tijdperk stopte.
De vrijwillige brandweer is en gaat veranderen. De rol van de vrijwillige brandweer van nu, is veel anders dan ongeveer 5 jaar geleden. Organisatorisch maar veelal praktisch zijn de zaken nu anders geregeld. 
Het was een afscheid met een lach en een traan, want als brandweerman maak je deel uit van een "familie" en daarin wordt veel gelachen maar ook gehuild en misschien wel eens ruzie gemaakt. Maar altijd blijft er die bijzondere band die een buitenstaander misschien niet begrijpt maar alle aanwezigen, huidige en gewezen brandweermannen wel. 
 

Afbeelding