Afbeelding

Jonge mantelzorgers in de watten gelegd door Club Cuisine la Sonnerie

Human Interest

Son en Breugel - Een bijzonder etentje in La Sonnerie, jonge mantelzorgers worden in de watten gelegd door Club Cuisine la Sonnerie. In oktober afgelopen jaar heeft de Stichting H@P (Help at people) vanuit hun benefietavond oa de doelgroep mantelzorgers centraal gezet. Na twee gebaren eind 2016 (een oven voor de lotgenotenbijeenkomsten voor jonge mantelzorgers tot 16 jaar en het drukken van een informatieboekje voor volwassenen) nu het derde: een etentje voor mantelzorgers tussen de 12 en 30 jaar.

De LEVgroep – onderdeel Steunpunt Mantelzorg – heeft in de loop der jaren al een behoorlijk bestand aan mantelzorgers, ruim 300. Hiervan maken velen gebruik van het aanbod wat er is, als maandelijkse bijeenkomsten met informatie of voor ontspanning en delen van verhalen. Zo'n 30 jonge mantelzorgers in de leeftijd van 12 t/m 30 jaar waren vorige maand benaderd door Marieke Schoenmakers van de LEVgroep om op uitnodiging van Club Cuisine la Sonnerie te komen dineren.

Op donderdag 20 april jl. was het zo ver 17 aangemelde jonge mantelzorgers mochten gaan genieten van een heerlijk diner, vers bereid, aan luxe opgedekte tafels in la Sonnerie. Van een amuse (diverse lekkernijen) naar een overheerlijke (geroosterde) tomatensoep. Vervolgens kwam het hoofdgerecht waarbij de vingers werden afgelikt en volgde als nagerecht een chocolade sensatie. De warme chocoladesaus liet een bol van witte chocolade smelten waarbij een ijs-verrassing binnenin zichtbaar werd. Naast deze 17 jongeren waren vanuit LEVgroep Ellen van Gils (mantelzorgconsulent), Roos Pluijmers (jaarstagiaire) en Marieke Schoenmakers (Jongerenwerk) aanwezig. Vanuit de Sitchting Belangenbehartiging Mantelzorgers Son en Breugel was Christianne Drubbel afgevaardigde.

De jongeren genoten zichtbaar en tijdens het eten werd ook veel gedeeld met elkaar. Velen kenden elkaar al wel vanuit activiteiten, maar niet iedereen. Herkenning werd er gevonden in elkaars verhalen. "Alles is veranderd sinds mijn vader een hersenbloeding heeft gekregen" en "Het blijft wel moeilijk hoor, het omgaan met de ziekte/handicap/beperking, ik krijg veel over me heen". Het is niet altijd makkelijk hoe het thuis verloopt en ze doen er met elkaar, het gezin, alles aan om hier goed mee om te gaan en zaken goed te regelen. Dit heeft invloed op hun jong zijn en de zorgeloosheid die ze mogen hebben. Ze voelen en hebben verantwoordelijkheden die hen op jonge leeftijd overkomen. De dankbaarheid na afloop, een knuffel, de glimlachjes en de berichtjes die gestuurd worden waaruit blijkt dat ze zo ontzettend hebben genoten zijn goud waard. Deze doelgroep is van zo'n meerwaarde, daar moeten we zuinig op zijn en zorgvuldig mee omgaan.

La Sonnerie en de kookclub hebben er een fantastische ontspannen en culinaire avond van gemaakt voor deze groep!! Namens de LEVgroep, de Stichting belangenbehartiging én natuurlijk de jongeren: hartstikke bedankt!!