Afbeelding

Automaatje: van inwoners voor inwoners

Human Interest

Son en Breugel - In oktober 2017 gaat de vrijwillige vervoersdienst Automaatje van start in Son en Breugel. Automaatje is een concept dat door de ANWB ontwikkeld is, het is een vervoersdienst van inwoners voor inwoners. Inwoners die vervoer nodig hebben kunnen een beroep doen op een vrijwilliger, die zijn of haar eigen auto gebruikt om de inwoner te vervoeren, tegen een vergoeding van 0,30 Euro per kilometer.

Automaatje is een concept dat een breed draagvlak kent onder de betrokken maatschappelijke organisaties: Adviesraad Sociaal Domein, de Seniorenraad, het CG-platform, SonenBreugelVerbindt en de LEVgroep.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten Automaatje te ondersteunen, de gemeente zal de organisatiekosten voor minimaal twee jaar bekostigen. SonenBreugelVerbindt zal de coördinatie op zich nemen, in ieder geval voor 2017. Voor de situatie na 2017 wordt overlegd met SonenBreugelVerbindt en de LEVgroep.

De ANWB geeft aan dat de vervoersdienst Automaatje mensen uit hun isolement haalt en daarmee eenzaamheid tegen gaat. Elke rit is volgens de ANWB meer dan alleen vervoer, de chauffeurs gaan ook vaak mee op doktersbezoek of bij het boodschappen doen. Ook betekent iedere rit een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. Kortom: Automaatje brengt mensen bij elkaar.