Marlies Koog met de peuters van peuteropvang 'Op de Hoek'
Marlies Koog met de peuters van peuteropvang 'Op de Hoek' Foto: Wil Feijen

Warm welkom bij Op de Hoek!

Human Interest

Son en Breugel - Het was even zoeken, voor ik ze vond. Peuteropvang 'Op de Hoek' zit inderdaad op de hoek, in dit geval bij basisschool De Regenboog in Breugel. Als je zelf geen (kleine) kinderen hebt, zoals ik, ken je de weg niet en is het even zoeken. Gelukkig kunnen ouders met kleine kinderen de weg naar de peuteropvang wèl vinden.

Door: Lucas van As

Ik sprak met Linda van Vroenhoven en Marlies Koog, eigenaars van de peuteropvang bij basisschool 'De Krommen Hoek' en bij 'De Regenboog'. Samen met hun team runnen zij de peuteropvang. Hoe is het zo gekomen, vroeg ik Linda en Marlies?

Gat in de markt
In 2012 ging peuterspeelzaal Jip & Janneke dicht, Linda en Marlies hadden zelf kinderen in de peuterleeftijd en zagen een gat ontstaan. Ze besloten een enquête te houden bij De Krommen Hoek, om te zien of er meer ouders waren die een peuteropvang misten. Toen dat inderdaad het geval bleek te zijn, was dat het zetje in de rug wat Linda en Marlies nodig hadden om zelf een peuteropvang op te zetten. In september 2014 was het zover, op de hoek bij De Krommen Hoek openden ze hun peuteropvang.

Peuters mogen gewoon peuter zijn
Op beide locaties zijn twee groepen peuters, in totaal vier, allen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Op de Hoek is vier ochtenden in de week open, om peuters peuters te laten zijn, aldus Linda en Marlies. "'s Middags hebben peuters slaap nodig, dan heeft actieve en ontwikkelingsgericht aanbod minder zin. De ochtenden zijn voor een peuter veel optimaler te besteden, dan is de spanningsboog het grootst en de concentratie beter dan in de middagen als ze vermoeid zijn.", zeggen Linda en Marlies.

De peuters worden niet beoordeeld, ze krijgen ondersteuning waar nodig. Tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar maken kinderen een geweldige verandering door, van een kind dat net begint met praten tot een kind dat je de oren van het hoofd praat, bij wijze van spreken. Juist in deze fase is het goed als kinderen met ander speelgoed en vooral met elkaar leren spelen.


Toegevoegde waarde
De peuteropvang is open van 8.30 tot 11.00 uur, vanaf 1 november is er vervroegde en verlengde opvang mogelijk (uiterlijk tot 13.00 uur).

De peuters krijgen structuur aangeboden, de kinderen worden alvast op speelse wijze voorbereid op de basisschool, ze worden gestimuleerd zelf dingen te ontdekken en hebben minder begeleiding nodig. Vanaf januari is Op de Hoek ook geopend op woensdagochtenden van 9.30 tot 11.00 uur kinderen vanaf 3 jaar. Deze kinderen worden nog meer uitgedaagd om zonder intensieve begeleiding dingen zelf te ontdekken Ze kunnen dan kennis maken met de kleuters die al naar de basisschool gaan, een kijkje nemen in hun klas en met ze spelen op het speelplein. Dit is echt een toegevoegde waarde, die Op de Hoek biedt!

De samenwerking met basisscholen is uitstekend, zeggen Linda en Marlies. Hierdoor is de stap naar de basisschool een stuk kleiner, de kinderen zijn al gewend aan het idee van en een het ritme op de basisschool. Leraren zeggen dat ze kinderen die naar een peuteropvang geweest zijn er zó uithalen. Dat is ook een toegevoegde waarde.

Die toegevoegde waarde blijkt ook het feit dat de peuters blij en met een lach op het gezichtje binnen komen én weer naar buiten gaan. Hun ouders zien dat, en zien dat het hart van Linda, Marlies en hun team bij de kinderen ligt. Ooit zijn ze begonnen uit idealisme, nu doen ze het vooral uit liefde. Als ze zien dat ouders of peuters het lastig hebben bij het afscheid nemen, sturen ze hun ouders even een berichtje en/of foto om te laten weten hoe het gaat. Dat is pure toewijding, dat zien de ouders ook!

Ouder participatie belangrijk
De betrokkenheid van de ouders is groot, geven Linda en Marlies aan. Vaak komen ouders met ideeën voor uitstapjes, of lezen ze voor aan de peuters. Het contact met en tussen ouders is ook zeer belangrijk, ouders kunnen van elkaar leren. Iedere eerste woensdag van de maand zijn alle ouders welkom bij Op de Hoek om van gedachten te wisselen, terwijl hun kinderen heerlijk aan het spelen zijn. Ook gastouders of grootouders zijn ze van harte welkom, vanaf 1 november zijn iedere eerste woensdag van de maand alle geïnteresseerden welkom!

Zowel kinderen als ouders, en de incidentele nieuwsgierige correspondent, krijgen een warm welkom bij Op de Hoek!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding